Archeologische onderzoek naar de Grote School

Archeologische onderzoek naar de Grote School

Maandag 13 mei zal archeologische onderzoeksbureau De Steekproef een verkennend onderzoek starten aan de Knipsteeg. Men verwacht veel archeologische vondsten omdat er het Hof van Arkel en de Grote School hebben gestaan.

Foto: Flickr – Archeologie Gorinchem

Tijdens de opgraving van 2002 door de komst van warenhuis V&D kwamen er al resten van het Hof van Arkel naar boven. Ook kwam er een deel van de Grote School terug. De Grote School stond er vanaf 1435 en was er voor kinderen tot ze een jaar of zeven of acht oud waren. Rond 1600 werd de Grote School verheven tot Latijnse School, vergelijkbaar met een gymnasium, waar de leerlingen werden voorbereid op een opleiding aan een universiteit. Men kreeg onder meer vakken in het Latijn.

Het gebouwencomplex van de school strekt zich uit richting het noorden. Met een dikke rode lijn is de zuidelijke grens van de onderzoekslocatie aangegeven
Tekening BAAC

Gevonden voorwerpen

Tijdens de opgraving werd een gedeelte van het schoolgebouw een beerput ontdekt, daarin zijn onder andere voorwerpen gevonden die in verband stonden met de school. Zo werd er een houten deel van een boekband gevonden. Maar ook schrijfstiften (styli), griffels, krijtjes en een plak waarmee kinderen werden geslagen als ze niet luisterden. Ook vonden de archeologen in 2002 veel speelgoed zoals tollen, ballen, bikkels, dobbelstenen, en knikkers.

Meer nieuws?