Echtpaar Göbel maar liefst 75 jaar getrouwd

Echtpaar Göbel maar liefst 75 jaar getrouwd

Vrijdag 25 november 2022 zijn Jaap Göbel (104) en Sjeanne Göbel- Otten (94) maar liefst 75 jaar getrouwd. Het komt niet vaak voor dat echtelieden hun albasten of rodium huwelijk vieren. Burgemeester Reinie Melissant bracht daarom samen met de kamerheer van de Koning van de provincie Zuid-Holland, mevrouw Bom-Lemstra, een bezoek aan het echtpaar.

Jaap ontmoet zijn Sjeanne op 25 oktober 1946 in Semarang, Indonesië, op het verlovingsfeest van een vriendin. Het is die dag ook de verjaardag van Sjeanne. Het is liefde op het eerste gezicht. Het toeval wil dat Jaap eerder al een keer, al grappend, aan de moeder van Sjeanne had gevraagd of zij nog huwbare dochters had. De moeder van Sjeanne zag liever geen militair in de familie en haar antwoord was duidelijk, “Nee, die zijn uitverkocht”. Uiteindelijk zal Jaap haar lievelingsschoonzoon worden. Het stel trouwt al heel snel. Zo kunnen ze vaker samen zijn. Gehuwde militairen krijgen immers ook nachtverlof.

Geloof

Het echtpaar laat zien dat twee geloven op een kussen binnen een huwelijk prima samen gaan. Jaap is van huis uit katholiek en Sjeanne is protestants opgevoed. Het leidt nooit tot problemen. Ze respecteren elkaar en laten elkaar vrij. Het huwelijk wordt, op initiatief van de katholieke Jaap, in de protestantse kerk voltrokken.

Naar Nederland

Het leven van een militair is afhankelijk van waar hij geplaatst wordt. Jaap wordt in Indonesië meerdere malen overgeplaatst. Om die reden blijft Sjeanne dan ook bij haar moeder wonen. Hun oudste zoon wordt in Indonesië geboren. In 1950 wordt Jaap overgeplaatst naar Nederland. Het jonge gezin vestigt zich uiteindelijk in Gorinchem. Ze krijgen een woning aan het Patrijzennest. Daar worden nog 2 zonen geboren.

Werk

Omdat het toch wel wat krap wordt verhuisd het gezin naar de Elect van Luijkstraat. Daar wordt zoon nummer 4 geboren. Sjeanne zorgt voor het huishouden en de kinderen. Het is in die tijd ongepast om als een vrouw van een militair te werken.

Na het vroegpensioen van Jaap, hij is dan 39 jaar, werkt hij nog jarenlang bij De Vries Robbe. Vanaf dat moment gaat Sjeanne ook aan de slag als oproepkracht bij Drogisterij Kanders en huishoudwinkel de Goeij.

Midden in het leven

Het huwelijkse leven verloopt harmonieus en rustig. Naast werk en gezin danst het stel regelmatig samen bij Dansschool Akkerman. Sjeanne gymt jarenlang bij gymnastiekvereniging OKK, is lid van de vrouwenvereniging en zingt in een kerkkoor. Jaap is veel in en rond het huis aan het klussen. “Hij zat altijd in de schuur”, zegt Sjeanne lachend.

De beide echtelieden zijn tot op de dag van vandaag optimistisch, vrolijk en opgewekt. Het stel is nog jong van geest en staat, ondanks de wat slechtere gezondheid van Jaap, nog midden in het leven. Ze bezoeken samen nog af en toe Indische avonden waar Sjeanne graag danst en waar Jaap geniet van het samenzijn.

Verrassing

Het echtpaar is erg trots op 75 jaar huwelijk. “We hebben nog nooit ruzie gehad”, vertelt Jaap. “Wel eens een meningsverschil, maar we zijn nooit zonder kusje gaan slapen. Het kan immers altijd de laatste zijn” voegt Sjeanne hieraan toe.

Het plan was om het 75-jarige huwelijksfeest klein te vieren met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Maar de kinderen hebben een verrassing in petto. “Op zondag 27 november moeten we klaarstaan”, vertelt Sjeanne. “We hebben geen idee wat we gaan doen. We laten ons verrassen!”

Felicitaties

Dit bijzondere albasten huwelijk gaat niet ongemerkt voorbij. Naast de burgemeester en de kamerheer van de Koning van de provincie Zuid-Holland komt de dominee langs om het echtpaar te feliciteren met deze bijzondere mijlpaal. Natuurlijk komen ook de buren langs om het opgewekte echtpaar te feliciteren.

Meer Gorinchem nieuws