Escapeboot in de jachthaven De Merwede

Escapeboot in de jachthaven De Merwede

Op vrijdag 4 november ligt in de haven van de Merwede een drijvende escaperoom. In de drijvende escaperoom leren deelnemers door het spelen van een spel om signalen van ondermijnende criminaliteit te herkennen. Tijdens het spel komen thema’s aan bod zoals drugs- en geldtransport, mensenhandel en het anoniem verblijven op een boot om zo uit handen van justitie te blijven.

De escapeboot is met name bedoeld voor booteigenaren, buurtbewoners, ondernemers en overheidspersoneel. De doelgroep is: volwassenen; al zullen kinderen, onder begeleiding van volwassenen, niet geweigerd worden.

Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Rotterdam, het Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team (ROBT) en het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Rotterdam organiseren een actieweek in jachthavens. “Met de Escapeboot gaan we langs bij (jacht)havens in Alblasserdam, Papendrecht, Gorinchem, Hoeksche Waard en Sliedrecht. Na deze week zijn we een stap dichter bij het bewustzijn over ondermijnende criminaliteit op watergebonden locaties”, vertelt Michael de Man van PVO Rotterdam.

Haven populair onder waterliefhebbers en criminelen

De Man vervolgt: “Een haven is een populaire plek voor waterliefhebbers. Helaas is een haven ook voor criminelen een interessante locatie. Het zijn potentiële broedplaatsen van ondermijnende activiteiten. Voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit zijn meldingen van gebruikers van de haven dan ook heel belangrijk.” De Escapeboot is bedoeld om booteigenaren en havengebruikers bewust te maken van mogelijk criminele praktijken en ervoor te zorgen dat ze bereid zijn hier melding van te maken. “Vaak blijkt dat zij de signalen dagelijks tegenkomen, maar deze niet herkennen. Een bezoek aan de Escapeboot leert ze waarop ze moeten letten en waar ze verdachte situaties kunnen melden”, aldus De Man.

Drijvende escaperoom

In de drijvende escaperoom leren deelnemers door het spelen van een spel om signalen van ondermijnende criminaliteit te herkennen. Tijdens het spel komen thema’s aan bod zoals drugs- en geldtransport, mensenhandel en het anoniem verblijven op een boot om zo uit handen van justitie te blijven. Dit alles onder de tijdsdruk van een timer die aftelt. Na afloop wordt besproken waar mensen de signalen kunnen melden. Ook kunnen vragen worden gesteld aan de aanwezige specialisten.

Meedoen met het spel? Loop tussen 10.00 en 16.00 uur langs bij WV de Merwede. Vooraf aanmelden is niet nodig. WV de Merwede is te vinden aan Buiten de Waterpoort 10.

Meer Gorinchem nieuws