Burgemeester Melissant op handelsmissie: dag 4 ‘Gangjin’

Burgemeester Melissant op handelsmissie: dag 4 ‘Gangjin’

Burgemeester Melissant is op handelsmissie naar Korea. Daar probeert ze deuren te openen voor Gorinchemse ondernemers en Koreaanse toeristen te trekken naar de stad. De aankomende dagen zullen wij haar weblog publiceren om een kijkje te geven in de keuken. Maandag 26 november verscheen haar eerste weblog. Eergisteren haar tweede weblog van dinsdag 27 november en gisteren de weblog van woensdag 28 november. Vandaag dag 4.

Last but not least: Gangjin, onze zusterstad in Zuid-Korea. Koreanen denken groot. Op JeJu Island, waar Hendrick Hamel, onze stadgenoot uit het VOC-tijdperk, ruim drie-en-een-halve eeuw geleden is aangespoeld, staat een megaschip. Het schip staat op een van de mooiste plekjes van het eiland langs de rotsachtige kust. Het schip, genaamd ‘de Sperwer’ moet het schip voorstellen waarmee Hendrick Hamel en consorten schipbreuk leden. Een pad de berg op leidt bovendien naar een monument, daar het het ‘Hamel-memorial’ genoemd (en mede tot stand gekomen dankzij allerlei (ook Nederlandse / Gorcumse) bedrijven).

In Gangjin, waar Hamel het grootste deel van zijn tijd in Korea heeft gewoond, staat al een Hamel-museum, maar men is nu ook nog een hele Hamel stad aan het bouwen. Indrukwekkend. Wij mochten een kijkje nemen op de bouw. Bij aankomst vielen meteen de Nederlandse molen en het door Jack van Mildert en Ro van Doesburg ontworpen kunstwerk op. Heel bijzonder om opeens – midden in het Koreaanse landschap – die oer-Hollandse molen te zien. Maar daar bleef het niet bij. Men was bezig met het bouwen van een Hamel paviljoen, waarvan er al een groot gedeelte af was. In dit gedeelte stonden diverse oud Hollandse voorwerpen tentoongesteld, waaronder een kopie van het Hamel journaal (het verslag dat Hendrick Hamel heeft geschreven over zijn tijd in Korea).

Elk jaar bouwt men aan een gedeelte van de Hamelstad. Ongelooflijk dat een figuur als Hendrick Hamel, die bij de gemiddelde Nederlander totaal onbekend is, in Korea zo populair is! Op het stadhuis aangekomen, werden we, net als in Seowipo, met alle egards ontvangen. Overal hingen spandoeken met een hartelijk welkom aan onze delegatie. Je voelt je dan ook werkelijk heel welkom. Zeker nadat ik voor onze gemeente een prachtig cadeau mocht ontvangen. Een enorme vaas van Celadon, het groen-kleurige keramiek waar Korea en vooral deze regio zo beroemd om is. Op de vaas stond in uitstekend Nederlands dat deze werd uitgereikt ter ere van het twintigjarig jubileum van onze stedenband. Uiteraard hadden we ook een prachtig cadeau voor Gangjin in de vorm van een tulp van Leerdams glas. Maar het leukste is niet altijd het duurste. Ik heb hem ook het Gorcums dobbelspel overhandigd, vers van de pers (met dank aan columnist Roy Grunewald voor het idee). Dat is nog eens een leuke manier om met onze stad kennis te maken!

Bij het eten drinken Koreanen bier. Dat leek me een mooi moment om een ander Gorcums product aan ze te overhandigen: Hamel bier. Dat werd meteen uitgeschonken. Net als het eten, delen zij ook hun drinken, dus de inhoud werd eerlijk over zo’n 15 glazen verdeeld. En viel in goede aarde. Ze vonden het anders smaken dan Koreaans bier, maar wel lekker. Toen wij de suggestie deden dat het bier ook geïmporteerd kon worden vanuit Gorinchem, ging men even in overleg in het Koreaans. Vervolgens zei de burgemeester: dat Gorinchemse bier gaan we importeren! De rest van de bestuurders knikte instemmend. Aldus besloten.

Het was een enerverende week. We hebben veel informatie vergaard, zijn zeer gastvrij ontvangen door alle partijen hier in Zuid-Korea., hebben goede gesprekken gevoerd en zien op allerlei fronten kansen. Ik heb nog niet alles terug gehoord van de bedrijven die met ons mee waren, maar ik hoop dat zij , net zoals wij, ook vruchtbare gesprekken hebben gevoerd. We gaan op weg terug naar Nederland. In het weekend even bijkomen, en dan aan de slag met ons evaluatieverslag. Na bespreking daarvan in het college en de gemeenteraad, gaan we aan het werk met een aantal actiepunten. Want net zoals in het tijdperk van Hamel zit ook de koopmansgeest in ons 

Burgemeester Melissant

Meer nieuws?