Burgemeester Melissant op handelsmissie: dag 3 ‘Op naar Seogwipo’

Burgemeester Melissant op handelsmissie: dag 3 ‘Op naar Seogwipo’

Foto: Gemeente Gorinchem

Burgemeester Melissant is op handelsmissie naar Korea. Daar probeert ze deuren te openen voor Gorinchemse ondernemers en Koreaanse toeristen te trekken naar de stad. De aankomende dagen zullen wij haar weblog publiceren om een kijkje te geven in de keuken. Maandag 26 november verscheen haar eerste weblog. Gisteren haar tweede weblog van dinsdag 27 november en vandaag de weblog van woensdag 28 november. 

We hebben Seoul verlaten. Op naar Seogwipo. Dat is een stad op JeJu Island, een van de meest toeristische plekken van Korea. En de plek waar Hendrick Hamel strandde tijdens zijn schipbreuk. Hamel, onze in Korea beroemde landgenoot die als eerste de geschiedenis van Korea opschreef. Vorig jaar hebben we een zogenaamd MOU met de stad Seogwipo getekend: Memorandum of Understanding. Daarmee hebben we vooral aangegeven dat we meer samen willen werken op het gebied van cultuur.

De ontvangst was indrukwekkend. Eenmaal aangekomen bij het stadhuis stond burgemeester Yang buiten op ons te wachten onder een groot spandoek en een soort lichtkrant waarop met grote letters stond: Welcome to mayor Melissant-Briene and the delegation of Gorinchem city.

Na de wederzijdse obligate speeches hebben wij aan de bestuurders en managers van Seogwipo Gorinchem en de regio gepresenteerd. Ook nu was het goed ons Koreaans ondertitelde filmpje bij ons te hebben. Engels wordt hier namelijk veel minder gesproken dan in de wereldstad Seoul. Damen Shipyards hield vervolgens een indrukwekkende presentatie over wat zij qua elektrische ferryverbindingen zouden kunnen betekenen voor het eiland. Ook hier weer ondersteund door mooie filmbeelden.  Elektrische ferryverbindingen omdat JeJu Island namelijk de ambitie heeft om zo snel mogelijk energieneutraal te worden. Liefst met windenergie, want wind hebben ze hier genoeg op het eiland. Morgen gaan de mannen van Damen Shipyards zonder ons nog op pad richting de energiemaatschappij van Jeju.

In Korea wordt vooral zaken gedaan tijdens het eten. Dat kennen wij in Nederland veel minder. Een zakelijk diner op zijn tijd is goed voor de onderlinge relatie, maar hoeft echt niet elke maand plaats te vinden. Dat is hier dus anders. En dat is best wennen. Toch leer ik het langzamerhand wel waarderen. Samen eten verbindt. Wanneer je samen eet leer je elkaar beter kennen. Daardoor weet je beter wat je aan elkaar hebt. En dat helpt weer bij het ‘zaken’ doen. Ik hoorde bijvoorbeeld vanavond van burgemeester Yang een verhaal wat me echt raakte. Hij vertelde me over het ‘JeJu april 3th  massacre’ uit 1948 waarbij door de lokale overheid circa 30.000 inwoners op gruwelijke wijze om het leven zijn gebracht. Hij was zichtbaar ontroerd. Zijn inspanningen om ‘recht’  te halen bij de huidige overheid en de Amerikanen zijn ongetwijfeld de basis geweest voor zijn verkiezing tot burgemeester van Seogwipo.

Het tijdens het eten spreken over deze donkere periode in de Koreaanse geschiedenis deed ons vervolgens spreken over het thema ‘ leiderschap’.  We trokken de conclusie dat wie geen liefde voor z’n bevolking voelt, nooit een goed leider kan zijn. Toen we vervolgens ons gesprek vervolgden, verliep dat anders. We hadden elkaar op hartsniveau gevonden en daardoor was veel meer dan we voor mogelijk hielden bespreekbaar. Onder andere hebben we gesproken over het belang van een internationale orientatie van onze jongeren. Hoe mooi zou het zijn om tot een uitwisseling van Nederlandse en Koreaanse scholieren te komen. Daar zou ik het – samen met onderwijs wethouder Ro van Doesburg – graag eens met onze schooldirecteuren verder over willen hebben. Het sluit ook mooi aan bij het lespakket dat we een paar jaar geleden samen met de Koreaanse ambassade en enkele Gorcumse schooldirecteuren hebben ontwikkeld over de Nederlands-Koreaanse betrekkingen.

Burgemeester Melissant-Briene

Meer nieuws?