Raad wil meer plekken voor gratis menstruatieproducten voor minima

Raad wil meer plekken voor gratis menstruatieproducten voor minima

Op dit moment verstrekken de Speelgoedbank en de lokale Voedselbank gratis menstruatieproducten voor vrouwen die in een minima situatie leven. Als het aan de raad ligt zullen er op meerdere plekken gratis menstruatieproducten verkrijgbaar zijn. Hierbij is te denken aan scholen, buurthuizen, verenigingen en andere maatschappelijke partners.

1 op de 10 vrouwen heeft te maken met zo genoemde menstruatiearmoede. Ze kunnen door geldgebrek geen menstruatieproducten kopen. Hierdoor blijven veel meisjes en vrouwen tijdens hun ongesteldheid periode thuis. Het gevolg is dat vrouwen niet naar hun werk kunnen of meisjes naar school. Op dit moment kunnen minima terecht bij de Speelgoedbank en de lokale voedselbank.

De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag een motie aangenomen die door alle vrouwen in de raad zijn ingediend. Hiermee wilde de vrouwen van de raad het belang van menstruatiearmoede aankaarten. Echter voelde de mannen van de raad zich gepasseerd en hadden graag willen mee indienen.

De raad heeft unaniem besloten dat het college in gesprek moest met scholen, buurthuizen, verenigingen en andere maatschappelijke partners over hun rol om menstruatiearmoede te bestrijden. Ook wil de raad uiteindelijk eind november geïnformeerd worden over de stand van zaken.

Meer Gorinchem nieuws