Democraten Gorinchem en PvdA keurden geheimhoudende vergadering over SGS goed

Democraten Gorinchem en PvdA keurden geheimhoudende vergadering over SGS goed
Foto: Gemeente Gorinchem

In een gezamenlijk persbericht gericht aan de Stad Gorinchem spraken Democraten Gorinchem en PvdA hun verbazing uit over een plotseling ingelaste besloten vergadering over Stichting Gorinchemse Sportaccommodaties (SGS). Opvallend is dat zowel een raadslid van Democraten Gorinchem als de fractievoorzitter van de PvdA in de Agendacommissie de beslotenheid van de vergadering hebben goedgekeurd.

In een kritisch persbericht aan het lokale suffertje De Stad Gorinchem spraken zowel Democraten Gorinchem als de PvdA hun verbazing uit. “,,Er is formeel niet bekend gemaakt waar de vergadering over gaat, maar door de energiecrisis laat zich raden dat er grote financiële zorgen zijn”, zo schrijven Democraten Gorinchem en de PvdA in een gezamenlijke persbericht wat valt te lezen in De Stad Gorinchem. Opvallend is wel dat Kees van Willigen, raadslid van Democraten Gorinchem als Jack Oostrum, fractievoorzitter PvdA allebei in de agendacommissie zitten. Hierdoor waren beide partijen als eerste op de hoogte en weten ze ook inhoudelijk wat er besproken gaat worden. Daarnaast konden beide partijen besluiten dat dit onderwerp niet behandeld zou worden of dat het gewoon in het openbaar wordt besproken.

Agendacommissie

Na de verkiezingen heeft de gemeenteraad besloten dat twee personen in de agendacommissie zaten. Het ging om Jack van Oostrum (PvdA), Kees van Willigen (Democraten Gorinchem). Deze commissie heeft als taak te besluiten welke onderwerpen wanneer worden besproken in de gemeenteraad. Ook besluit deze commissie wat er moet gebeuren met de brieven die binnenkomen van bedrijven of inwoners gericht aan de gemeenteraad. Deze commissie besluit namens de gemeenteraad ook of een onderwerp in beslotenheid wordt besproken of niet. Uiteindelijk moet wel de gemeenteraad de beslotenheid bekrachtigen via een stemming in de gemeenteraad.

Vertrouwelijk vergaderen

“De partijen wachten de motivatie af, maar hechten aan openbare vergaderingen. In de eerste aankondiging van de vergadering werd vermeld dat het om het zwembad ging, later is dat gewijzigd in SGS.” valt er te lezen in de krant.
De reden dat de gemeenteraad vertrouwelijk vergaderd heeft ermee te maken met de positie van Stichting Gorinchemse Sporthallen (SGS). Naast vrijwilligers zijn er ook betaalde medewerkers in dienst. De gemeenteraad moet in het vertrouwen alle voor als nadelen kunnen bespreken. Ook als dit negatieve gevolgen kan hebben voor SGS en haar medewerkers. Op het moment dat het in het openbaar wordt besproken kunnen raadsleden terughoudend reageren of niet alle informatie tot zich krijgen om de juiste keuzes te maken.

De gemeenteraad bespreekt donderdagavond in vertrouwen over de situatie van SGS.

Meer Gorinchem nieuws