Burgemeester Melissant op handelsmissie: dag 2 ‘Blijven investeren’

Burgemeester Melissant op handelsmissie: dag 2 ‘Blijven investeren’

Foto: Gemeente Gorinchem

Burgemeester Melissant is op handelsmissie naar Korea. Daar probeert ze deuren te openen voor Gorinchemse ondernemers en Koreaanse toeristen te trekken naar de stad. De aankomende dagen zullen wij haar weblog publiceren om een kijkje te geven in de keuken. Maandag 26 november verscheen haar eerste weblog. Vandaag haar tweede weblog van dinsdag 27 november

Vandaag stond er veel op het programma: afspraken met de tour operators en een afspraak met de Korea Foundation.

De touroperators hebben vol belangstelling geluisterd en gekeken (filmpje met Koreaanse ondertiteling!) naar het product dat Gorinchem e.o. hen te bieden heeft: het Land van Hamel. Ze waren onder de indruk van het mooie gebied.  Hamel kan een mooie opening zijn om Koreaanse toeristen te interesseren. Daar hebben zij ons verschillende tips en adviezen voor mee gegeven.

We hoeven geen busladingen vol met toeristen te verwachten. Maar die verwachting hadden we ook niet.  We weten nu wel op welke doelgroepen we ons wel kunnen richten en hoe. Daar kunnen we gericht mee aan de slag. Een voorbeeld. Koreanen komen niet alleen naar Nederland maar willen in negen dagen een groot gedeelte van Europa bezoeken. In Nederland gaan ze meestal naar Amsterdam en de Zaanse Schans. Daarna gaan ze door naar Brussel. En welk gebied ligt aardig op de route Amsterdam-Brussel? Juist! Gorinchem, Kinderdijk en de Biesbosch. Het land van Hamel. Het iets ombuigen van de ‘mainstream’ biedt kansen…

Daarna een afspraak met de Korea Foundation. Dat is een onderdeel van het Koreaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij richten zich op het promoten van de Koreaanse cultuur in het buitenland. En financieren dat ook. Ze hebben bijvoorbeeld al verschillende exposities in het Hamelhuis mogelijk gemaakt.

Die ondersteuning zouden we graag wat breder ingezet willen zien. Ik heb met de vice president een aantal mogelijke ideeen doorlopen. Hij dacht daar enthousiast over mee.  Voor de korte termijn zou het super zijn als we ‘Korean food’  zouden kunnen promoten in Gorinchem in de vorm van een Koreaans of Aziatisch food festival. Of  als we meer Koreaanse voorstellingen naar Nederland / Gorinchem zouden kunnen halen. Of misschien wel een combinatie van beide. Maar ook over de (middel)lange termijn hebben we gebrainstormd en werd door de vice president actief meegedacht.

Het werd ons wel duidelijk dat het belangrijk is te blijven investeren in de relatie met de Koreaanse ambassadeur in Nederland. Linksom of rechtsom, hij moet adviseren over aanvragen die we doen bij de Korea Foundation of the Ministry of Foreign Affairs.

Burgemeester Mellisant