75ste avondvierdaagse van start met krimpen in deelnemers

75ste avondvierdaagse van start met krimpen in deelnemers

Dinsdag 21 juni start in Gorinchem de 75ste avondvierdaagse met 2040 deelnemers. Alleen is er geen reden voor een feestje. De organisatie verliest ruim 735 deelnemers since de laatste keer dat de organisatie de wandeltocht organiseerden.

Ruim 2040 deelnemers starten met 5,10 of 15 kilometer. Vier avonden lang lopen zowel individuelen als groepen langs mooie routes in de regio met als hoogtepunt de defilé door de binnenstad. Opvallend is dat al jaren lang de populariteit van de avondvierdaagse aan het afnemen is. Waar in 2000 nog ruim 4.300 deelnemers meewandelden is dit aantal nu meer dan gehalveerd. De krimp is al jaren te zien in de cijfers van de avondvierdaagse.

Meer interesse voor wandelen

Tijdens de COVID-periode zijn steeds meer mensen gaan wandelen. Uit het nationale wandelmonitor blijkt dat ruim 60% van de Nederlanders is gaan wandelen om de moeilijke periode door te komen. Uit hetzelfde monitor blijkt 84% ook na COVID het wandelen door gaat zetten. “Met name de ommetjes, dat zijn wandelingen tussen twintig minuten en uur, zijn enorm populair. We hebben het uitgerekend en het zijn 1,8 miljard ommetjes die we elkaar met elkaar maken. Vooral de ommetjes vanuit huis en dat is ook heel logisch. De lunchwandeling of in de avond nog een ommetje”, vertelde Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet, verantwoordelijk voor het onderzoek.

Krimp in deelnemers

Wat de reden is van afnemende populariteit is onbekend. Bij andere gemeente waar de avondvierdaagse wordt georganiseerd zijn de cijfers wisselend. Zo zijn er bij een aantal gemeente zoals Juliannadorp, waar er juist een groei zit in de cijfers. Wel is te ontdekken dat bij de meeste avondvierdaagse in andere gemeente vooral spraken is van krimp in deelnemers aantallen.

Maar voorlopig gaat de focus in Gorinchem vooral op een gezellig feest. “We hebben er ontzettend veel zin in, na 2 jaar kunnen we eindelijk weer wandelen en er een groot feest van maken.” laat de organisatie weten.

Meer Gorinchem nieuws