Ook het verhaal van Jan Janszn. Weltevree te ontdekken in Hendrick Hamelmuseum

Ook het verhaal van Jan Janszn. Weltevree te ontdekken in Hendrick Hamelmuseum

Op zaterdag 11 juni vond er een onthulling plaats in het Hendrick Hamel Museum in Gorinchem. Daar werd een kamerscherm onthuld met informatie over Jan Janszn. Bijna vier eeuwen na de ontmoeting tussen Jan Janszn. Weltevree en Hendrick Hamel op het eiland JeJu in Korea, komen Weltevree en Hamel weer samen in het Hendrick Hamel Museum te Gorinchem.

Foto: Dick Bosch

Met de onthulling van het kamerscherm, naar idee en ontwerp van Esther Boomgaard uit De Rijp, krijgt Jan Janszn. Weltevree een vaste plek in het Hamel Museum. Hiermee wordt de band tussen het museum en de Stichting Jan Janszn. Weltevree onderstreept en wordt de gezamenlijke geschiedenis benadrukt. Jan Janszn. Weltevree was een Nederlandse zeevaarder uit de Noord-Hollandse plaats De Rijp, en de eerste westerling in Korea in 1627. Janszn. Weltevree en kornuiten werden gevangengenomen op Jeju toen ze daar watertonnen vulden voor op hun schip. Tijdens zijn verblijf werd Jan Janszn., dankzij zijn verstand van wapens en buskruit, adviseur van de koning. Zijn kennis kwam goed van pas vanwege het voortdurende conflict met de Mantsjoes en Japanners.

Ontmoeting met Jan Janszn

In 1653 strandde Hendrick Hamel na een schipbreuk met de bemanning van het VOC-schip de Sperwer op Jeju. Hij werd er gevangen genomen en ontmoette daar Jan Janszn. Weltevree. Dertien jaar verbleven Hendrick Hamel en de andere overlevenden van de Sperwer gedwongen in Korea totdat hij met enkele metgezellen in 1666 naar Japan wist te ontvluchten. Daar schreef hij zijn ‘Journael van de ongelukkige Voyage van ’t Jacht de Sperwer’. In zijn verslag werd ook Jan Janszn. Weltevree genoemd en zo is het gekomen dat wij weten dat Jan Janszn. Weltevree in Korea verbleef en nooit terugkeerde naar Nederland. Hij leefde daar onder de naam Pak Yon, trouwde een Koreaanse vrouw en kreeg daar kinderen.

Meer Gorinchem nieuws