6,2% van Gorinchem stapte over van zorgverzekering

6,2% van Gorinchem stapte over van zorgverzekering

Foto: Pixabay

Op 12 november is het zorgseizoen weer van start gegaan. Het kabinet en de zorgverzekeraars hebben bepaald wat er verandert aan het eigen risico, de vergoedingen en de zorgpremies. Opnieuw betekent dit dat veel zorgverzekeraars de premie van hun zorgverzekeringen verhogen. Door over te stappen van zorgverzekering kan veel worden bespaard, maar veel inwoners van Gorinchem laten hier nog geld liggen: vorig jaar stapte maar 6,2 procent over van verzekering.

Cijfers van het ministerie van Volksgezondheid en Zorg laten zien dat 5,7 procent van de Nederlanders vorig jaar is overgestapt van zorgverzekering. Hoewel dit percentage in Gorinchem met 6,2 procent iets hoger ligt, stapt het overgrote deel nog niet over, terwijl dit jaarlijks een grote besparing op kan leveren.

Overstappers

Doordat de inhoud en de premies van zorgverzekeringen ieder jaar wijzigen, kan het voorkomen dat de dekking van een zorgverzekering niet meer aansluit bij de zorgbehoeftes of dat de premie niet meer het voordeligst is, waardoor men te veel betaalt. “Welke zorg je nodig hebt, kan jaarlijks verschillen. Het is daarom slim om ieder jaar stil te staan bij je zorgverzekering en te bedenken of je nog de best passende verzekering hebt. Afgelopen jaar bespaarden alle zorgoverstappers samen 44,2 miljoen euro door zorgverzekeringen te vergelijken en een andere, beter passende, zorgverzekering te kiezen. Dit laat zien dat het loont om hier de tijd voor te nemen,” stelt vergelijkingssite Overstappen.nl.

In gemeente Lingewaard was dit vorig jaar 5,2%, Leerdam 6,7%, Giesland 5,3%, Hardinxveld-Giessendam 5,5%, Woudrichem 6,7% en Werkendam 5,6%.

Stijgende zorgpremies

De hoogte van de zorgpremie is afhankelijk van het basispakket, ook wel de basisverzekering. Dit pakket wordt ieder jaar herzien en op basis van deze herziening passen zorgverzekeraars de premies van hun zorgverzekeringen aan. In 2019 zullen de zorgpremies gemiddeld met 76 euro per jaar stijgen en wordt de basisverzekering uitgebreid met de volgende vergoedingen:
– Hulp bij ernstig overgewicht: Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI);
– Oefentherapie bij COPD wordt vanaf de eerste sessie vergoed;
– Er is een ruimere vergoeding voor zittend ziekenvervoer bij noodzakelijk onderzoek.

Het eigen risico verandert komend jaar niet. Sinds 2016 is het eigen risico gelijk gebleven en dit zal ook het volgende jaar 385 euro zijn.

Zorgtoeslag

Niet alleen de zorgpremies veranderen, ook de zorgtoeslag stijgt komend jaar. Om de zorgtoeslag te berekenen heeft het kabinet een inschatting gemaakt van de nieuwe zorgpremies. Voor een eenpersoonshuishouden stijgt de zorgtoeslag met maximaal 94 euro per jaar, voor een meerpersoonshuishouden stijgt de toeslag met maximaal 281 euro.

Meer nieuws?