Preventieteam geeft tips om diefstal van (elektrische) fiets te voorkomen

Preventieteam geeft tips om diefstal van (elektrische) fiets te voorkomen

Zaterdag 26 maart tussen 10.00 uur en 15.00 uur geeft een preventieteam op Buiten de Waterpoort tips hoe inwoners hun (elektrische) fiets op de juiste wijze op slot kunnen zetten. Daarnaast kan bij het preventieteam een jaarabonnement afgesloten worden voor een track en trace systeem. De eerste 20 mensen die dit jaarabonnement afsluiten, krijgen gratis ter plaatse een track en trace systeem op de fiets gemonteerd.

Er is veel wat gebruikers zelf kunnen doen om te voorkomen dat hun fiets gestolen wordt. Daarom zet gemeente Gorinchem samen met partners als het preventieteam en de politie in op voorlichting en advies. 

Track en trace systeem

Het preventieteam geeft zaterdag niet alleen tips hoe een fiets op de juiste wijze op slot gezet kan worden. Zij laten ook zien welke sloten daarvoor geschikt zijn. Daarnaast kunnen inwoners bij het preventieteam een jaarabonnement afsluiten voor een track en trace systeem. De fiets wordt dan uitgerust met GPS en bluetooth. Met zo’n systeem kan de locatie van de fiets nauwkeurig worden bepaald. Via een app op de telefoon ontvangt de gebruiker de locatiedata van de fiets. En ziet dus waar de fiets is. De eerste 20 mensen die dit jaarabonnement zaterdag afsluiten krijgen gratis ter plaatse een track en trace op de fiets gemonteerd. Ervaring leert dat ruim 80 % van de fietsen die voorzien zijn van track en trace na diefstal wordt teruggevonden.

Gestolen fiets natrekken

Het preventieteam biedt zaterdag ook de mogelijkheid om fietsen na te laten trekken in het fietsendiefstalregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Naast het preventieteam is ook de politie van basisteam Lek en Merwede zaterdag bij Buiten de Waterpoort aanwezig. 

Achtergronden

De lente komt eraan. En fietsen komen weer massaal tevoorschijn om er lekker op uit te gaan. In 2021 was iets meer dan de helft van de nieuw gekochte fietsen een E-bike. Landelijke cijfers laten zien dat de afgelopen twee jaar het aantal aangiften van diefstal van een E-bike met 74% is gestegen. Ook in Gorinchem worden helaas regelmatig (elektrische) fietsen gestolen. Meer informatie over wat te doen om fietsendiefstal te voorkomen is te vinden op www.gorinchem.nl/fietsendiefstal

Meer Gorinchem nieuws