Omgevingsdienst doet onderzoek naar lood bij speelplaatsen binnenstad

Omgevingsdienst doet onderzoek naar lood bij speelplaatsen binnenstad

Foto: Gemeente Gorinchem

De komende weken gaan medewerkers van de Omgevingsdienst bodemonderzoek van de gemeente Gorinchem onderzoek doen bij speelplaatsen in de binnenstad. Zij doen onderzoek naar loodconcentraties op de speelplekken. Begin 2019 verwacht de gemeente uitslag van het onderzoek.

De Omgevingsdienst voert dit onderzoek uit in de gehele provincie Zuid-Holland. Ze doen onderzoek naar de loodconcentraties in de bodem. Door eeuwenlang gebruik zit er op veel plaatsen in Zuid-Holland lood in de bodem, ook in Gorinchem. Het is een typisch probleem van oude binnensteden.

8 speelplekken

De bodems die worden onderzocht in Gorinchem zijn bij de speelplekken op de Wilhelminaplein 97, Westerstraat 3, Voetbalveld Buiten de Waterpoort, Klimtoestel Buiten de Waterpoort, Strandje Buiten de Waterpoort, Anna’s Hofje 5, Vijfde Uitgang/Vissersdijk en Lindeboom/Heerenlaantje 63

Negatief effect

Het bodemonderzoek is belangrijk voor de gezondheid. Lood kan negatieve effecten hebben, vooral bij kinderen tot 6 jaar. Zij kunnen lood binnenkrijgen door bijvoorbeeld hun vingers in hun mond te steken tijdens het buiten spelen. Daarom vindt het onderzoek plaats bij de kinderspeelplaatsen. De gemeente verwacht op de door de Omgevingsdienst geselecteerde locaties weinig problemen. Maar kan ook niet helemaal uitsluiten dat er een probleemlocatie bij is. De uitkomsten van het onderzoek worden begin 2019 verwacht.

Meer nieuws?