Stegen binnenstad krijgen een opknapbeurt

Stegen binnenstad krijgen een opknapbeurt

Gemeente gaat samen met inwoners van de binnenstad de stegen aanpakken. Hiervoor hebben ze een plan gemaakt. In totaal heeft de gemeente 14 stegen op het oog.

Stegen horen bij de Gorinchemse binnenstad. Deze zijn vaak somber en er is sprake van achterstallig onderhoud van panden of rommelige inrichting van de openbare ruimte. De gemeente vindt de kwaliteit van de leefbaarheid in de binnenstad belangrijk. Daarom is er het Stegenplan waarmee we samen met de bewoners van 14 stegen in de binnenstad hun steeg opknappen, zodat ze levendig en veilig worden.

Het gaat om de volgende stegen: Bornsteeg, Weessteeg, Kerksteeg, Kraansteeg, Helmsteeg, Karnemelksteeg,Eendvogelsteeg, Kabeljauwsteeg, Kapelsteeg, Broerensteeg, Tinnergietersteeg, Gasthuisgang, Knipsteeg en Ariën Brandsteeg.

De gemeente wil de stegen opknappen doen met geveltuinen, verlichting in de stegen, gekleurde gevels en zitmeubilair. De gemeente besteedt 30.000 euro aan vergroening, het aanbrengen van verlichting en straatmeubilair in de stegen. “We vragen pandeigenaren zelf de kosten te betalen voor het verven van de gevels.” aldus de gemeente. 

Geveltuin aanvragen

Een groene steeg met minder stenen helpt tegen hitte en betekent meer insecten, vogels en andere dieren. Bovendien kan water makkelijker weg en loopt het na een hoosbui niet meteen het riool in. Bewoners kunnen digitaal een geveltuin aanvragen. Samen met de bewoners overlegt de gemeente wanneer ze het gaan aanleggen. Daarnaast gaat de gemeente voor de aarde en planten zorgen. Bewoners kunnen zelf bepalen welke planten er geplaatst worden. Zo kunnen ze kiezen voor Vrouwenmantel, Wintergroene ooievaarsbek, Laaggroeiende daglelie, Salie en diverse klimplanten

Verlichting in de steeg aanvragen

De stegen moeten ook ‘s avonds een prettige plek zijn om doorheen te lopen. Daarom gaat de gemeente aan de slag met de verlichting. De gemeente doet een oproep voor creatieve ideeën. “Heeft u ideeën over bijvoorbeeld de lantaarnpalen in uw steeg, laat het ons weten!”

Zitmeubilair in stegen aanvragen

Een bankje of een zitelement voor uw gevel geeft de steeg een gezellig aanzien. Het stimuleert ook nog eens de leefbaarheid van de binnenstad. “Wilt u een bankje of een ander zitelement in de steeg is plaatsen? Laat het ons dan weten! Let op, we moeten bij de plaatsing van het meubilair uiteraard rekening houden met de toegang voor de hulpdiensten.” aldus de gemeente.

Kleurige gevels aanvragen

Elk pand een eigen kleur. Met verschillende, op elkaar afgestemde kleuren op de gevels van de panden oogt de steeg niet alleen mooier, we verleiden bezoekers van de binnenstad ook nog eens tot een bezoekje. Gewoon om doorheen te lopen of om even uit te rusten. Kan jouw gevel wel een opknapbeurt gebruiken en zie je een kleur op de gevel wel zitten? Mensen kunnen dan contact opnemen met de gemeente via stegenplan@gorinchem.nl.

Meer Gorinchem nieuws