Democraten Gorinchem: ‘Bij inrichting openbare ruimte kijken naar onnodige sterfte kleine dieren’

Democraten Gorinchem: ‘Bij inrichting openbare ruimte kijken naar onnodige sterfte kleine dieren’

De gemeentelijke verkiezingen staan voor de deur. Daarom kijkt de redactie van Ik hou van Gorinchem in de vele partijprogramma’s en pakt de onderdelen uit waar de partij niet echt bekend om staat. De eerste partij die hun programma presenteerde was de lokale partij Democraten Gorinchem. Wij kijken naar de dierenparagraaf van de partij.

Dat Democraten Gorinchem niet alleen naar de inwoners kijkt blijkt uit hun verkiezingsprogramma. “Gorinchem wordt door meer bewoners bewoond dan alleen de blieken. Ook de dieren hebben een eigen bestaansrecht. De gemeente is medeverantwoordelijk voor de bescherming van alle dieren binnen haar gemeentegrenzen.” laat de partij weten in hun verkiezingsprogramma.

Dierenambulance & dierenasiel

In 2021 ging er meer 61.746 euro naar zowel het dierenasiel en de dierenambulance. Democraten Gorinchem wil dat hier betere afstemming komt “De gemeente maakt goede (financiële) afspraken met het dierenasiel en de dierenambulance over de opvang, de verzorging, en het vervoer van dieren.”

Een extra maatje voor dieren

Vaak ziet de dierenbescherming dat er dieren verwaarloosd raken doordat hun baasje ziek of oud is. Een dierenbuddy verschoont een kattenbak of vogelkooi, maakt een grote wandeling met de hond, gaat met het dier naar de dierenarts of helpt bij het vinden van een nieuwe thuis van dieren als de eigenaar de zorg niet meer aankan. Democraten willen graag dat er initiatieven worden ondersteunt als ze komen “Het voornemen om bij te dragen als er een initiatief komt voor een Dierenbuddy voor kwetsbare mensen en hun dieren. De buddy verzorgt dan het dier in moeilijke tijden van het baasje.”
Ook vinden de Democraten dat er onderzocht moet wordt of via het minimabeleid inwoners met een laag inkomen een regeling kunnen treffen bij onvoorziene noodzakelijke medische kosten voor hun huisdier.

Zorg voor grote en kleine dieren buiten

Maar ook buiten moet er beter gekeken worden naar dieren. Zo blijkt uit onderzoek dat meer dan een half miljoen amfibieën sterven door verkeerd ingerichten openbare ruimte. Daarom wil Democraten Gorinchem dat “Bij inrichting van de openbare ruimte alternatieven te benutten om onnodige sterfte van amfibieën en kleine dieren in straatkolken op het trottoir te voorkomen.”

Ook dieren in de wei moeten beter in de gaten gehouden worden. Zo moeten er eisen komen voor het voorkomen van hittestress bij dieren.

Hondenbeleid

Waar veel gemeente de hondenbelasting hebben afgeschaft, heeft Gorinchem nog hondenbelasting. In 2022 moet een Gorinchemmer per hond €81,00 betalen. Democraten wil de hondenbelasting afbouwen tot hetgeen nodig is voor hondenbeleid.” Met de hondenbelasting wil de partij goed onderhouden uitrenplaatsen, toezicht en handhaving, de verstrekking van hondenpoepzakjes en voldoende prullenbakken.

Wil je meer lezen over het verkiezingsprogramma van democraten? Lees dan hier!

Meer Gorinchem nieuws