Gemeente wil naar stille en milieuvriendelijke bladblazers

Gemeente wil naar stille en milieuvriendelijke bladblazers

Volgens CU/SGP, VVD en GroenLinks zorgen de huidige gemeentelijke bladblazers voor geluidsoverlast, stank, milieuvervuiling door stikstofdioxide en fijnstof. Daarnaast zorgen de bladblazers voor verschraling van de grond omdat rottende bladeren veel levende schimmels en bacteriën bevatten. Daarom stelde de drie fracties op 1 december schriftelijke vragen over het gebruik van bladblazers aan het college.

Het college van burgemeester en wethouders erkent de kritiek van de fracties. Wel zegt voorlopig nog geen goede alternatief te zien. Op ten duur zal de gemeente naar elektrische bladblazers overstappen als ze voldoende vermogen hebben om de werkzaamheden. De alternatieven zoals handmatig (met bladhark) kosten volgens het college teveel mankracht en geld of de vervuilende grote bladblazers met tractor zijn onbespreekbaar.

Emissieloos handgereedschap

Amsterdam, Groningen, Breda, Bladel, Boxtel, Wageningen en Eindhoven zijn kooploper in het gebruik van ’emissieloos handgereedschap’ ook wel elektrische gereedschap. Die gemeentes stellen dat alle gemeentelijke- en ingehuurde personeel gebruik moet maken van elektrische gereedschap zoals blazers, kettingzagen en andere gereedschap.

Niet blazen maar opzuigen

Ook zijn er gemeentes die werken met elektrische zuigers. In meer dan 6000 plaatsen wordt er bijvoorbeeld gewerkt met de stille blad- en afvalopruimer van Glutton. Dit is een grote stofzuiger zonder stekker. In plaatsen zoals Den Haag en Arnhem worden al met deze stillen machines gewerkt.

Verbieden van milieuonvriendelijke bladblazers

Al een aantal jaar is in het Belgische Vlaanderen de tweetaktmotor bladblazer verboden. Ook in Nederland heeft een partij dit geprobeerd. Want in 2019 stelde Partij voor de Dieren kamervragen aan de minister over het eventueel verbieden van deze blazers. Daarop stelde de minister dat vanwege Europese regels het niet mogelijk is deze machines te verbieden. Wel kunnen gemeente inwoners verbieden om op bepaalde tijden en/of plekken met niet emissieloos bladblazers bezig te zijn.

Wanneer de gemeente definitief overgaat op emissieloos handgereedschap is nog onduidelijk.

Meer Gorinchem nieuws