Gorinchemse kunstenaar Struycken vecht voor zijn kunstwerk in Arnhem

Gorinchemse kunstenaar Struycken vecht voor zijn kunstwerk in Arnhem

Foto: Google Maps

Gorinchemmer en kunstenaar Peter Struycken vecht op dit moment om één van zijn kunstwerken ‘De Blauwe Golven’ te redden van de ondergang. Het grote kunstwerk ligt in Arnhem en is door de jaren heen verwaarloosd door slecht onderhoudt van de gemeente. 

De Blauwe Golven is een icoon in de Gelderse hoofdstad Arnhem. Het is één van de grootste landschapskunstwerken van Nederland en heeft een afmeting 150 meter x 300 meter x 500 meter. Kunstenaar Peter Struycken is ontwerper van het kunstwerk en heeft het icoon ontwikkeld in opdracht van de gemeente. Al vanaf 1977 ligt het kunstwerk en is door de jaren heen grijs en grauw geworden. Dit komt door het vele verkeer wat langs het kunstwerk gaat. Door slecht onderhoudt van de gemeente is het nu een verwaarloosd stuk grond in Arnhem.

Blauwe Golven

De Blauwe Golven ligt ten noorden van de Arnhemse binnenstad en is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Waar nu het kunstwerk ligt was eerst een haven. Tijdens de slag om Arnhem is de Arnhemse binnenstad kapot geschoten door de heftige gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de gemeente besloten al het puin uit de stad in de haven te gooien. Daarop heeft de gemeente een extra brug gebouwd met een grote oprit. Kunstenaar Peter Struycken die toen werkzaam was als docent op de kunstacademie in Arnhem kreeg de opdracht om een ontwerp te maken voor het gebied onder de brug. Hij ontwierp toen de Blauwe Golven. Een kunstwerk wat bestaat uit een golvende oppervlakte met strepen van blauwe en witte stenen. Het kunstwerk symboliseert de haven die er ooit lag. Het kunstwerk wordt door kunsthistorie gezien als schoolvoorbeeld van hoe gemeentes om kunnen gaan met pleinen. In vele onderwijsboeken voor landschapsarchitecten wordt het kunstwerk benoemd.

Van Blauwe Golven naar park

Maart 2017 besloot toenmalig SP-wethouder Gerrie Elfrink om het kunstwerk te slopen en er een park van te maken. Echter zetten een groep betrokken Arnhemmers zich in om het kunstwerk van de Gorinchemmer te behouden. Hierdoor werd het besluit over het kunstwerk uitgesteld tot na de verkiezingen. Door de komst van een andere indeling van de Arnhemse gemeenteraad na de verkiezingen, is er nu een meerderheid die een mix wil van het kunstwerk en een park. Of Peter Struycken werkelijk zijn kunstwerk kan behouden zal pas in december bekend worden gemaakt. Dan zal de gemeente een besluit nemen over het kunstwerk.

Meer nieuws?