FitGaaf! voor een fitte Gorcumse jeugd

FitGaaf! voor een fitte Gorcumse jeugd

Kinderen uit groep 4 van zes basisscholen in Gorinchem zijn de gezonde challenge FitGaaf! aangegaan. Een pilot op initiatief van Gorinchem Beweegt en GGD ZHZ. In vier weken tijd gingen de basisschoolleerlingen aan de slag met een kalender en stickers. Het plakken van stickers gaat vooral om het aanleren of vasthouden van een verantwoorde dagelijkse structuur.  

Gemeente Gorinchem vindt een gezonde leefstijl belangrijk. En streeft naar een vitaal leven voor alle Gorcumers. Niet voor niets is gekozen om FitGaaf! te lanceren bij kinderen uit groep 4. Want jong geleerd is oud gedaan. Uit onderzoek blijkt dat een gevarieerd dieet niet alleen lichamelijke voordelen bij een kind oplevert, maar dat een kind zich ook beter kan concentreren in de klas. FitGaaf! stimuleert op een speelse manier het aanleren van een gezonde dagelijkse structuur bij kinderen. 

Aan de slag

De kick-off van FitGaaf! was op 26 oktober. De groepen 4 van basisscholen J.P. Waale, de Tamboerijn, de Poorter, Samen Onderweg, Anne Frank en de Rotonde deden mee. Na de start op school gingen de kinderen zelf thuis aan de slag. Ze plakten voor elke gezonde actie die ze die dag hadden gedaan een stickertje op een kalender. De acties bestaan uit: gezond eten en drinken, voldoende bewegen en slapen. Zo krijgen de kinderen en ook de ouders meer inzicht wat er allemaal bij een gezonde leefstijl komt kijken. En vooral dat het ook leuk is. Als je op jonge leeftijd aanleert deze acties in te zetten, wordt dit goede gedrag makkelijker vastgehouden en fit opgroeien makkelijker. Ouders en verzorgers werden ook uitgedaagd mee te doen met deze gezonde wedstrijd. Op de kalender was een apart gedeelte voor hen ingericht om stickers te plakken voor hun gedane acties.  

Geen rommel in je trommel

Wethouder sport en volksgezondheid, Joost van der Geest was tijdens de afsluiting van de challenge aanwezig op basisschool Anne Frank. Alle kinderen kregen van hem een goed gevulde goodiebag met een bidon, een broodtrommel en het boekje ‘Geen rommel in je trommel’. Een mooie stimulans om een gezonde leefstijl vast te houden! 

Vervolg 

De komende tijd worden de ervaringen besproken met de scholen, kinderen en ouders en bepaald in welke vorm het programma mogelijk een vervolg krijgt. 

Meer Gorinchem nieuws