Raadslid Van Mourik: ‘Ook Gorinchemse kinderen uit huis geplaatst door toeslagaffaire?’

Raadslid Van Mourik: ‘Ook Gorinchemse kinderen uit huis geplaatst door toeslagaffaire?’

Het Centraal Bureau voor de Statistiek bracht maandag een onderzoek naar buiten dat 1115 van uithuisplaatsingen plaats landelijk hebben gevonden in gezinnen die bekend staan als slachtoffer van de toeslagenaffaire. De landelijke politiek reageerde geschokt, maar raadslid Hans Van Mourik dacht direct aan het beeld dat we geen enkel idee hebben van de omvang voor Gorinchem.

Foto: Hans van Mourik

Het Kabinet erkent dat er mogelijk meer dan 1115 kinderen van gedupeerde toeslagenouders uit huis zijn geplaatst. “Meest ingrijpende en zwaarste middel wat je een kind /gezin / ouder aan kunt doen (en soms kan het niet anders) is uithuisplaatsing.” geeft raadslid Van Mourik aan. Woensdag 20 oktober zijn schriftelijke vragen gesteld aan het college over mogelijke uithuisplaatsingen in relatie tot de gedupeerden toeslagenaffaire.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor o.a. jeugdzorg. Uit huisplaatsing wordt geregeld bij wet en rechter. Die wordt geïnformeerd door instanties zoals Jeugdzorg, waar gemeenten ook op moeten toezien. “Uiteindelijk is de verantwoordelijkheid niet bij een geval, een (jeugd)organisatie en een gemeente, dat vereist idd landelijke aanpak. In die tussentijd mogen gemeenten niet wegkijken voor de veelal dramatische toestanden, waarin soms (zeer) jonge kinderen en gezin/ouder(s) zijn terecht gekomen.” vindt Van Mourik. In zijn visie kan het college er op zijn minst naar laten kijken.

Inmiddels geeft minister Sander Dekker geeft dat nu ook aan. De vragen aan het college sluiten daar mooi op aan. Het Rijk, gemeenten en jeugdzorginstellingen gaan kijken wat de mogelijkheden zijn voor gedupeerde ouders en hun kinderen. Maar specifiek voor ouders en kinderen die nu te maken hebben met uithuisplaatsingen is er meer nodig, schrijft demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) donderdagmiddag aan de Kamer. “Door de gemeenschappelijke regeling gemeenten jeugdzorg is het toch al ingewikkelde zaak, denk ook dat gemeenten in Regio ZHZ nu de handen ineen moeten slaan. Juist daarom moeten wij als gemeente zelf ook actief op de hoogte blijven voor de jeugdzorg in Gorinchem. Het kan zijn dat het niet speelt in Gorinchem, dat zou mooi zijn, dan kijken we naar RegioZHZ” , aldus Van Mourik

Er is nog geen inhoudelijk reactie vanuit het college gekomen op de vragen van Van Mourik.

Meer Gorinchem nieuws