Wethouder Kraaijeveld opent buiten-expositie ‘Wij…doorbreken de cirkel van geweld’

Wethouder Kraaijeveld opent buiten-expositie ‘Wij…doorbreken de cirkel van geweld’

Maandag 11 oktober 2021 opende wethouder Kraaijeveld de buiten-expositie Wij…doorbreken de cirkel van geweld bij Buiten de Waterpoort. De wethouder deed dit samen met Mirjam Bekker-Stoop van stichting Open mind en Vicky Bergman, ervaringsdeskundige en voorzitter van belangenorganisatie Samen één. De landelijk rondreizende expositie toont 30 krachtige portretten van mensen die in staat waren om de cirkel van geweld waarin ze gevangen zaten te doorbreken. 

foto: gemeente

Wethouder Kraaijeveld: “Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt en mee kan doen in onze samenleving. Veilig opgroeien, veilige relaties aangaan, veilig over straat lopen, je veilig voelen om jezelf te kunnen zijn. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is het van belang om de signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling te herkennen en met die signalen iets te doen. Ik ben heel blij dat deze indrukwekkende expositie nu in Gorinchem te zien is. Zodat we huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar kunnen maken.”

Meest voorkomende vorm van geweld

Huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling en seksueel geweld, is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Het komt in alle lagen van onze bevolking voor. Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen hiervan slachtoffer. Gemeente Gorinchem vraagt samen met organisatie Samen één aandacht voor huiselijk geweld en kindermishandeling en wil dit bespreekbaar maken. Huiselijk geweld en kindermishandeling moet stoppen. 

Vragen stellen

De buiten-expositie Wij …doorbreken de cirkel van geweld is tot en met 8 november 2021 te bezoeken bij Buiten de Waterpoort. Samen één Gorinchem is op woensdag 13 oktober 2021 en vrijdag 15 oktober 2021 van 11.00 uur tot 13.00 uur aanwezig bij de buiten-expositie. Bezoekers kunnen dan vragen stellen over huiselijk geweld, over de expositie en zonodig tips en advies krijgen.  

Talking circle

Samen één verzorgt op woensdag 3 november 2021 van 10.00 tot 12.00 uur een zogenaamde Talking circle. In een veilige omgeving, onder professionele begeleiding en met andere lotgenoten kunnen deelnemers hun eigen verhaal delen en luisteren naar anderen. Aanmelden kan via info@projectspeaknow.nl

Achtergronden

De expositie WIJ…doorbreken de cirkel van geweld is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het landelijke programma Geweld hoort nergens thuis en de regio Zuid-Holland Zuid en is gemaakt door stichting Open Mind. De stichting brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek. Gorinchem is de eerste stad in de regio waar de landelijk rondreizende expositie te zien is. In Gorinchem werkt gemeente Gorinchem samen met regionale en lokale organisaties zoals Samen één om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen. Meer informatie is te vinden op www.stichtingopenmind.nl/wij-gorinchem

Meer Gorinchem nieuws