Speelgoedbank Gorinchem maakt zich zorgen over toenemende energiearmoede

Speelgoedbank Gorinchem maakt zich zorgen over toenemende energiearmoede

Door toenemende kosten voor energie en gas ziet de Stichting Speelgoedbank Gorinchem een toename van mensen die te kampen gaan krijgen met zogenaamde energiearmoede. De Speelgoedbank maakt zich zorgen over schrijnende verhalen van gezinnen die hun verwarming laag zullen gaan zetten of in het donker gaan zitten deze winter.

Foto: CC0

Doordat stroom per 1 juli een stuk duurder is geworden, leven straks meer dan 550.000 huishoudens in Nederland in energiearmoede. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksorganisatie TNO. In Gorinchem hebben 4,39% van de huishoudens moeite om hun energierekening te betalen. In omliggende gemeente zijn de cijfers ongeveer gelijk. Zo is het in Molenlanden het 4,18%, Vijfheerenlanden 4,60%, West betuwe 4,70%, Altena 5,40% en Hardinxveld-Giessendam 2,90%.

Oplossingen

“Het kan niet zo zijn dat we inwoners krijgen die straks in kou moeten leven omdat ze de energierekening niet kunnen betalen. Dit heeft grote effecten op de gezondheid van gezinnen. Dit kan leiden tot sociale isolatie en op de lange duur tot werkloosheid, slechte schoolprestatie en toenemende armoede.” laat Coby Dekker, voorzitter van de Speelgoedbank weten. Daarom roept de Speelgoedbank de hulp in van ondernemers en welvarende huishoudens.  “Het is belangrijk dat deze gezinnen beter geïsoleerde woningen krijgen maar ook hulp bij verduurzamen van hun woningen. Denk hierbij aan mogelijkheden zoals zonnepanelen die gesponsord worden door bedrijfsleven of simpel door alle lampen te vervangen voor led verlichting of andere snel te regelen aanpassingen.” Ideeën en oplossingen voor dit probleem zijn welkom bij de Speelgoedbank Gorinchem laat de voorzitter weten.

Hulp bij schulden

Speelgoedbank is blij te zien dat gemeenten ook hulp bieden bij de aanpak van schulden. “Het blijft een taboe om over schulden te praten. Daarom zijn we blij dat Avres en de gemeenten zich inzetten om dit te doorbreken. Daarom roept Speelgoedbank Gorinchem mensen op die leven met energiearmoede om zich te melden, zodat we kunnen helpen de problemen op te lossen.” vertelt Coby Dekker.

Stichting Speelgoedbank Gorinchem zet zich in voor kinderen uit gezinnen met een minima inkomen. Ze voorzien kinderen van 0 t/m 17 jaar in speelgoed, verzorgingsproducten, fietsen en schoolspullen. Gezinnen in minima positie uit Gorinchem en aansluitende gemeente kunnen gebruik maken van de voorzieningen van de Speelgoedbank. Daarnaast verstrekt de Speelgoedbank maandverband aan alle vrouwen in een minima positie.

Meer Gorinchem nieuws