Loevestein al eeuwenlang sterker dan water

Loevestein al eeuwenlang sterker dan water

Loevestein maakt zich op voor een hele bijzondere situatie: hoog water in de zomer. De oorzaak is de extreme regenval in het stroomgebied van de Maas en de Rijn. Verwacht wordt dat het hele gebied rondom de vesting zal overstromen. Dit is op zich geen onbekend gegeven voor Loevestein. Het slot en de vesting bestaan al ruim 650 jaar met en dankzij het water. Tegelijkertijd is water ook een gevaar voor Loevestein. Niet alleen overstromingen, maar ook extreme droogte, mede veroorzaakt door klimaatverandering zorgen voor beschadiging aan de monumentale gebouwen en de vesting.

Foto: Albert Speelman

Water speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Loevestein. Allereerst is de strategische plek tussen de Maas en de Waal de reden waarom Ridder Dirc Loef het slot in de veertiende eeuw bouwde. Later deed het dienst als staatsgevangenis en bood water een natuurlijke muur om gevangenen binnen te houden. En als onderdeel van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinies hield het de vijand juist buiten. Tegenwoordig is water één van de trekpleisters van Loevestein. Het omliggende gebied, het Munnikenland, is in de afgelopen jaren volledig omgevormd tot prachtige natuur, in het kader van het project Ruimte voor de Rivier.

Themajaar

Komend jaar staan het Rampjaar 1672, de Oude Hollandse Waterlinie en de Elisabethsvloed in de spotlights. Slot Loevestein haakt hierbij aan en kiest daarom water als het centrale thema voor een expositie en de publieksactiviteiten. De aftrap van het themajaar wordt gegeven op 22 maart. Dit is niet alleen de dag waarop Hugo de Groot ontsnapte uit Slot Loevestein, maar ook wereldwaterdag.

Het heden en de toekomst

Naast de blik op de geschiedenis met water, zal veel aandacht uitgaan naar het heden en de toekomst ervan. Wat kunnen we doen om land en water te behouden voor toekomstige generaties? Het is geen landelijk, maar een wereldwijd probleem. ​Water, rivieren en zeeën zijn een internationale kwestie. Rechtsgeleerde en Loevesteins bekendste gevangene Hugo de Groot zag dat ook en pleitte in zijn tijd al voor internationale samenwerking op gebied van rivieren en water (1583-1645).

Hoog water nu

Voor het hoge water nu is het belangrijk te weten dat waarschijnlijk op maandag het gebied rondom Slot Loevestein en de vesting helemaal zal zijn ondergelopen. De grote grazers die in het Munnikenland leven, worden naar een hoger gelegen gebied verhuisd. De gebruikers van de gratis camperplaats wordt met klem afgeraden om te komen kamperen. Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als het water ’s nachts ineens hard gaat stijgen. Slot Loevestein blijft hoogstwaarschijnlijk bereikbaar via de Schoutendijk en met veerpont Riveer uit Gorinchem. Het voetveer Boven ’t Gat in Woudrichem kan niet varen bij hoog water.

Meer Gorinchem nieuws