Basisschool Beatrix de Burcht krijgt vignet ‘Bewegen & Sport’

Basisschool Beatrix de Burcht krijgt vignet ‘Bewegen & Sport’

Naast de deur van de Gorcumse basisschool Beatrix de Burcht prijkt sinds deze week het vignet Gezonde School. Wethouder Joost van der Geest kreeg de eer om het vignet te onthullen. Dit deed hij samen met een aantal trotse leerlingen. 

Basisschool Beatrix de Burcht, een christelijke school voor speciaal basisonderwijs, sleepte het vignet ‘Bewegen & Sport’ van de Gezonde School in de wacht. Dit vignet is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. De school toont hiermee aan dat het lichaamsbeweging voor hun leerlingen belangrijk vindt. De school heeft de richtlijnen van de Gezonde School opgevolgd. Zo is er een toegewijde vakleerkracht voor gym, wordt er in alle groepen planmatig gewerkt aan de beweegontwikkeling, is er inzicht in de motorische vaardigheden en/of het beweeggedrag van de leerlingen. Daarnaast biedt de school structurele beweeg- en sportactiviteiten aan voor de leerlingen buiten de reguliere gymlessen om. 

Erkenning voor onze inzet

Gymdocent Sarah van Esch: ” Het verkrijgen van het themacertificaat is echt een mooie erkenning voor onze inzet. De meeste kinderen op Beatrix de Burcht hebben een grote bewegingsbehoefte, daarnaast hebben ze hulp nodig om hun pauze op een leuke manier in te vullen. Door middel van de zelf samengestelde schoolpleinkisten kunnen we onze kinderen hierbij helpen. Met de MQ scan hopen we eerder zicht te krijgen op kinderen die motorisch meer nodig hebben. Hierdoor kunnen we eerder de juiste hulp inzetten. Het uiteindelijke doel is dat ieder kind met plezier kan en blijft sporten. Met het vignet zetten we weer een mooie stap in deze richting!’ 

Werken aan gezondheid op school loont

Wethouder Van der Geest is trots dat hij wederom een vignet mag onthullen op een Gorcumse school: “Het is fantastisch dat inmiddels al een aantal scholen in Gorinchem de programma’s van de Gezonde School implementeert. Sport is echt een middel om een bijdrage te leveren aan een gezonde leefstijl. Je wordt er niet alleen fysiek sterker van maar ook mentaal. Heel belangrijk voor de jeugd! Het is goed om te zien dat hier aandacht is voor een planmatige en persoonlijke aanpak. Zo kan iedereen meedoen en worden de leerlingen op een speelse manier klaargestoomd voor de toekomst’. 

De aanpak van de Gezonde School

De ‘Gezonde School’-aanpak helpt scholen structureel aandacht te besteden aan gezondheid op verschillende vlakken. Volgens een stappenplan werken scholen aan verschillende gezondheidsthema’s. Scholen kunnen ondersteuning krijgen van een Gezonde School-coördinator binnen de school en een externe adviseur van de GGD. Zo wordt een gezonde leefstijl dagelijkse praktijk. Met de uitreiking van het themacertificaat aan Beatrix de Burcht zijn er nu drie scholen in Gorinchem waar een vignet Gezonde School prijkt bij de ingang.

Meer Gorinchem nieuws