Raadsvergaderingen en -sessies door ondertiteling toegankelijker voor mensen met auditieve beperking

Raadsvergaderingen en -sessies door ondertiteling toegankelijker voor mensen met auditieve beperking

Een op de tien mensen in Nederland heeft gehoorproblemen. Ook in Gorinchem zijn mensen die door een auditieve beperking niet (makkelijk) de raadsvergaderingen kunnen volgen. De gemeente vindt het belangrijk dat de raadsvergaderingen zo toegankelijk mogelijk zijn voor zo veel mogelijk mensen.

Alle raadsvergaderingen en -sessies worden vanaf nu na afloop voorzien van ondertiteling. Hiermee worden ze toegankelijker voor inwoners met een auditieve beperking. De ondertiteling is ongeveer een uur na afloop van een vergadering of sessie beschikbaar. De ondertiteling is ook beschikbaar voor alle vergaderingen en sessies vanaf 26 november 2020. Mensen die de vergadering terug willen ‘lezen’, hoeven dan alleen maar op de ‘cc-button’ onderin beeld te klikken. Raadsvergaderingen van voor 26 november 2020 gaan ook van ondertiteling voorzien worden. 

Lerende spraakherkenning

De ondertiteling van de raadsvergadering gaat automatisch. Het spraakherkenningsprogramma heeft een paar vergaderingen meegeluisterd om de stemmen van de raadsleden te herkennen. Het programma moest ook typische Gorcumse woorden leren kennen, zoals Poort6. Het programma leert hoe woorden klinken. Bij iedere vergadering doet het programma het zo een beetje beter. 

Wettelijke verplichting

Gemeenten zijn verplicht de inclusie en participatie van mensen met een beperking te vergroten. Die ‘gelijke kansen voor iedereen’ legt het VN-verdrag ons op. Dat betekent bijvoorbeeld dat websites van de overheid vanaf 23 september 2020 moeten voldoen aan een aantal toegankelijkheidseisen. De ondertiteling van vergaderingen en sessies van de raad is er daar een van.

Meer Gorinchem nieuws