‘Theater op het water’ als alternatief voor Nieuwe Doelen

‘Theater op het water’ als alternatief voor Nieuwe Doelen

25 april konden geïnteresseerden hun plannen indienen voor de Nieuwe Doelen. Een van deze plannen is een ‘theater op het water’, kortom een drijvend theater aan de vestingwal tegenover het station. Ontwikkelaar Move-Development heeft de ambitie om daar een duurzame drijvende theater te bouwen met maar liefst twee zalen.

Foto’s: MOVE-Development

Als het aan MOVE-Development ligt gaat Gorinchem binnenkort genieten van diverse voorstellingen op het water. Daarmee wordt er afscheid genomen van het 60 jaar oude pand aan de Haarstraat. De ontwikkelaars hebben het plan om een theater neer te zetten met maar liefst twee zalen. Een grote zaal met stoelen en een flexibele zaal, waar ook de stoelen weggehaald kunnen worden. De theater ligt letterlijk naast parkeergarage Kweeklust, hierdoor kunnen mensen letterlijk vanuit de parkeergarage naar het theater lopen of is lopend makkelijk te bereiken vanaf het station.

Open transparant

Het theater wordt een open transparant gebouw met glazen gevels rondom. Hierdoor ontstaat een sterke relatie tussen binnen en buiten vanuit de entree en de foyers. De gevels zullen water, groen en luchten weerspiegelen en daardoor de omgeving in zich opnemen. Ook is er nagedacht over duurzame functies zoals hoogwaardige isolatie van het dak en de gevels, het dak geheel bedekt met zonnepanelen, warmtewinning uit het naastgelegen water, warmteopslag in het theater onder de waterlijn en de uitgangspunt is een circulair gebouw.

Zaal met orkestbak

De grote zaal heeft voor 500 personen zitplaats en heeft een orkestbak. Hierdoor komt het oude vertrouwde weer terug, namelijk een live orkest in een theaterzaal. Waar vroeger door bezuinigingen ervoor is gekozen om een orkest te vervangen voor een bandrecorder. Zie je tegenwoordig steeds meer bij toneelstukken en bij films live muziek. De tweede zaal heeft plek voor 300 zitplaatsen en kan ook omgebouwd worden tot een zaal met 500 staplaatsen. In deze zaal kunnen bijvoorbeeld ook optredens worden gegeven van bandjes waarbij mensen willen staan om de muziek te luisteren. Voor en na de voorstelling kunnen mensen wat drinken in hun eigen foyer. Deze heeft uitzicht op de Merwedekanaal. Het is mogelijk om twee voorstellingen tegelijk te houden in beide zalen.

Gemeente kan huren

Ontwikkelaar MOVE-Development kan het theater op het water binnen 1,5 jaar gebouwd hebben. Deze wordt in twee delen gemaakt op een werf van een Gorinchemse bedrijf. Deze twee delen worden op locatie aan elkaar gemaakt. De ontwikkelaar wil doormiddel van een huurafspraak met de gemeente van bijvoorbeeld 10 jaar de compleet bouwkosten op zich nemen. Hierdoor kan de gemeente een besparing doen van 7 miljoen aan renovatiekosten. Na 10 jaar kan de gemeente ervoor kiezen om de drijvende theater weer af te stoten. Dan kan vervolgens de theater verhuizen naar een andere plaats op de wereld.

Nieuwe doelen?

Met deze plannen kan de gemeente ervoor kiezen om afscheid te nemen van de Nieuwe Doelen. Deze kan platgegooid worden om er vervolgens een nieuwe invulling aan te geven. Volgens de ontwikkelaar kan de grond zomaar 1,5 miljoen euro opleveren voor de gemeentekas.

Of deze plannen werkelijk gaan worden is nog niet bekend. Hierover zal eerst een commissie een besluit nemen, om vervolgens het college te informeren. De gemeenteraad maakt uiteindelijk het definitieven besluit.

Meer Gorinchem nieuws