Gorinchem heeft nazaat ‘Anne Frank boom’

Gorinchem heeft nazaat ‘Anne Frank boom’

Gorinchem heeft vandaag een stukje bijzonder geschiedenis gekregen, namelijk een nazaat van de 170-jarige Anne Frank boom. De nazaat van de wereldberoemde paardenkastanje is geplaatst op de Buiten de Waterpoort naast het oorlogsmonument.

Foto: FB Dekker Boomverzorging

Op de Buiten de Waterpoort is vandaag door de Gemeente Gorinchem in samenwerking met Dekker Boomverzorging een nazaat geplaatst van de boom waar Anne Frank op uitkeek toen ze met haar familie verborgen zat. De bekendste boom uit Amsterdam kwam drie keer voor in haar dagboek. “Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken.” beschreef Anne toen ze samen met haar geliefde Peter naar de boom keek. Op 13 mei 1944 “Gisteren was vader jarig, vader en moeder waren 19 jaar getrouwd, het was geen werkster dag en de zon scheen, zoals ze in 1944 nog niet geschenen had. Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar.”

De originele paardenkastanje is halverwege de 19de eeuw geplant. Helaas sneuvelde de bekende boom van Anne Frank op 23 augustus 2010 tijdens een storm.

Meer Gorinchem nieuws