Besluit Vesting tot werelderfgoed in zomer

Besluit Vesting tot werelderfgoed in zomer
Foto: Stichting Gorinchem Citymarkting

Door de Corona heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco opnieuw besloten om de 44ste vergadering van 2020 in China, te verschuiven naar de zomer van 2021. Deze vergadering is belangrijk voor Gorinchem omdat er wordt besloten of de vesting onderdeel gaat worden van werelderfgoed.

Foto: Stichting Gorinchem Citymarkting

Voor Gorinchem is de vergadering erg belangrijk, omdat het comité een drietal Nederlandse nominaties vanuit 2020 en 2021 beoordeelt voor inschrijving op de Unesco Werelderfgoedlijst. In een van die nominaties zal de vesting van Gorinchem een onderdeel uitmaken, namelijk de uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de nieuwe Hollandse Waterlinie. De andere twee nominaties zijn de voormalige noordgrens van het Romeinse rijk, de Neder-Germaanse limes (samen met Duitsland). Ook zal de Koloniën van Weldadigheid dat in 2020 door België, mede namens Nederland, opnieuw ingediend worden.

Twee weken overleggen

De vergadering zal plaatsvinden in de Chinese stad Fuzhou en zal een grotere vergadering worden gehouden dan normaal. Het comité zal tijdens deze ruim twee weken durende vergadering ongeveer 200 State of Conservation Reports bespreken en bijna 50 nominaties beoordelen voor inschrijving op de Werelderfgoedlijst. Vermoedelijk zal in juni en/of juli 2021 de vergadering worden gehouden.

Meer Gorinchem nieuws