Molenlanden sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid

Molenlanden sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid

Wethouder Lizanne Lanser ondertekende afgelopen donderdag het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat deed zij voorafgaand aan het webinar ‘Herkennen en omgaan met eenzaamheid’ dat plaatsvond tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Samen met Marlous Fieret, coördinator bij Stichting Welzijn Molenlanden. Doel van het actieprogramma is om de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Structureel aandacht voor eenzaamheid

Meer dan helft van de ouderen boven de 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. Wethouder Lizanne Lanser: ‘ Eenzaamheid kent vele vormen én het speelt bij jong en oud. Het kan een gemis aan sociale contacten zijn, maar ook met veel vrienden om je heen, kun je je eenzaam voelen.’ Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek. ‘En daarom is het belangrijk om er als gemeente structureel aandacht voor te hebben.’

Duurzame aanpak tegen eenzaamheid

Met het ondertekenen van het actieprogramma wil de gemeente de trend van eenzaamheid doorbreken. Dit gebeurt aan de hand van vijf pijlers als uitgangspunt. Zoals het creëren van een sterk netwerk en het betrekken van mensen die eenzaam zijn. Nadat de vraag en situatie in gemeente Molenlanden meer helder is, wordt met inwoners en lokale partijen, zoals Stichting Welzijn Molenlanden en ondernemers, een duurzame aanpak ingericht.

Actieprogramma Eén tegen eenzaamheid

Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen zo’n 190 gemeenten en meer dan 100 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken. Kijk wat u kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl of www.welzijnmolenlanden.nl . Op de website van Stichting Welzijn Molenlanden kunt u binnenkort de webinar ‘Herkennen en omgaan met eenzaamheid’ terugluisteren.

Meer Gorinchem nieuws