Statiegeld op blikjes eind 2022

Statiegeld op blikjes eind 2022

De regering heeft vandaag besloten om 15 cent statiegeld op blikjes in te voeren eind 2022 als de detailhandel en horeca het niet voor elkaar krijgt om het zwerfafval met blik te verminderen. Per jaar komen gemiddeld 125 miljoen blikjes terecht in het milieu als zwerfafval.

Foto: Elsemargriet – Pixabay

Op dit moment bestaat uit het zwerfafval gemiddeld 19 procent meer uit blik dan in de periode 2016/2017. Daarom wil de overheid dat het terug gedwongen wordt met 70 tot 90 procent. Als dit niet lukt, komt er een invoering van statiegeld op blikjes.

15 cent per blikje

Als de leveranciers van drankproducten niet lukt om dit te doen, komt er een statiegeldsysteem voor blikjes. Dit zal 15 euro cent zijn per blikje. Al eerder werd er statiegeld gevoerd op grote plastic flessen en op 1 juli 2021 op kleine plastic flesjes. Er is minimaal 1 jaar nodig om het in te voeren. en de inzameling en verwerking goed te regelen. Deze tijd heeft de regering gegeven aan de onder andere de supermarkten, snackbars, etc.

Verbod

Vanaf 2021 is het ook verboden om plastic wegwerprietjes, bordjes en -bestek te verkopen of gebruiken. Op deze manier wil de overheid de zwerfafval verminderen.

Meer Gorinchem nieuws