Antoine uit België zoekt een gastgezin in Gorinchem, maar waar kan hij terecht?

Antoine uit België zoekt een gastgezin in Gorinchem, maar waar kan hij terecht?

Antoine uit België zoekt een gastgezin in Gorinchem, maar waar kan hij terecht? Binnenkort staan ze al op de stoep: jongeren uit alle werelddelen komen naar Nederland om hier een periode naar de middelbare school te gaan. Naar Gorinchem komt de Belgische Antoine (18). Hij zal onderwijs volgen in Gorinchem en onze Nederlandse cultuur leren kennen. Om dit mogelijk te maken, zoeken wij voor hem een gastgezin.

Dorine van de uitwisselingsorganisatie Travel Active geeft toe dat zij dit jaar meer moeite hebben om gastgezinnen te vinden voor de studenten. “ Mensen vinden het heel spannend om het buitenland in huis te halen. We hopen gewoon dat alle studenten kunnen komen. We lopen ten opzichte van andere jaren achter met de plaatsingen. We merken dat mensen zich niet graag vastleggen .” De achterstand is opgelopen door corona, met name in de maanden april en mei. Travel Active had moeite om gastgezinnen te vinden. “ Mensen vonden het heel spannend om een buitenlandse student in huis te nemen, maar het wordt beter. Het gaat allemaal steeds een beetje soepeler. We gaan ervan uit dat het uiteindelijk goed komt ”, vertelt Dorine. “ We blijven de richtlijnen volgen en als een situatie in een land verslechtert, zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen. We werken met partnerorganisaties in het buitenland die de verantwoordelijkheid met ons delen .”

Antoine

Antoine (18) woont in een klein dorp in België. Elk weekend bezoekt hij de voetbalwedstrijd van zijn lokale team. “Mijn grootvader en vader hebben 11 jaar geleden de voetbalclub opgericht. Ik ben een groot supporter.” Later wil Antoine graag in Maastricht gaan studeren. “Deze uitwisseling in Nederland zou mij daar goed op voorbereiden. Na mijn tijd in Nederland zal ik naar Canada op uitwisseling gaan om mijn Engels te verbeteren. Voor mij voelt deze ervaring als een zeer goede kans. Bedankt dat jullie mijn droom laten uitkomen!”

Gastgezin worden in Gorinchem

Dorine geeft aan dat de meeste gastgezinnen iemand hosten omdat zij de student hun uitwisseling gunnen. “ Het gastgezin laat de droom van de buitenlandse student uitkomen. De studenten zijn het gastgezin altijd erg dankbaar. ” Een andere motivatie is om te leren over de eigen Nederlandse cultuur en over de cultuur van de student. “ Wanneer je dit avontuur aangaat, zul je je verbazen over onze culturele gewoonten. De student wijst je op dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, zoals een verjaardagskalender op het toilet, dat wij altijd de gordijnen open hebben en dat Nederlandse wegen zo georganiseerd zijn. Vaak wil de student ook wat van zijn eigen cultuur delen, bijvoorbeeld gerechten of hun eigen taal. ” Iemand in huis nemen is op vrijwillige basis. Het gastgezin zorgt voor kost en inwoning, de overige kosten komen voor rekening van de student of organisatie. Travel Active organiseert diverse activiteiten en zorgt voor een fiets voor de student. In de regio is een local coordinator actief bij wie het gastgezin terecht kan.

Ook gastgezin worden voor één van deze buitenlandse studenten? Neem voor informatie contact op met het team van High School Holland: highschoolholland@travelactive.org of 085 222 4810, of bezoek hun website: https://www.travelactive.nl/high-school-holland

Meer Gorinchem nieuws