Loslopende katten en hun baasjes voor de rechter

Loslopende katten en hun baasjes voor de rechter

Ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst willen dat katten voortaan binnen blijven en niet meer zelfstandig los mogen lopen. De kat zou namelijk ook op zeldzame vogelsoorten jagen. Deze moeten beschermd worden volgens de tweetal. Ze gaan een proefproces starten tegen huiskatten en hun baasjes.

Jaarlijks worden er tussen de 17 en 200 miljoen vogels en reptielen gevangen door de huiskat. Hiertussen zitten ook zeldzame en beschermde dieren bij. “Per minuut worden er minimaal 32 vogels gedood” liet de ecoloog weten. “Laat de rechter zich hierover maar eens uitspreken.”. Chris Smit vroeg zich af waarom honden wel aangelijnd moeten worden en katten niet. “De kat is veel gevaarlijker voor beschermden vogels en reptielen.” 

Zwerfkatten

Naar verwachting zijn er in Nederland tussen de 132.000 en 1,2 miljoen zwerfkatten. Deze katten zorgen voor veel overlast op sommige plekken zoals bijvoorbeeld in Texel. Uit onderzoek is gebleken dat 35% van de weidevogelskuikens is gegrepen door de katten. Juist deze kuikens zijn belangrijk om de weidevogels te beschermen. 

Geen politie draagvlak

Of de politiek hun vingers durf te branden aan een mogelijke verbod om katten aan de lijn te laten lopen is niet duidelijk. De ministeries van Justitie en Landbouw, natuur en voedselkwaliteit ziet er geen heil in.

Meer Gorinchem nieuws