Stijging van aantal scheidingen in Gorinchem

Stijging van aantal scheidingen in Gorinchem

In Zuid-Holland is het aantal gescheiden inwoners dit jaar toegenomen tot 8,2% (was 7,6% in 2010). Rotterdam spant de kroon: met een percentage van 9,7% heeft de gemeente het hoogste percentage gescheiden inwoners. Gorinchem komt aardig in de buurt met 9%. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het kader van de Dag van de Scheiding bracht Independer scheidingscijfers in kaart en vergeleek deze met met tien jaar geleden.

Het aandeel gescheiden inwoners ligt landelijk op 7,8%. Wel zijn er verschillen per provincie te ontdekken. Zo zijn Zuid-Hollanders met een scheidingspercentage van 8,2% bovengemiddeld vaak gescheiden. Limburg heeft het grootste aandeel gescheiden inwoners met een percentage van 8,7%. Overijssel kent juist het kleinste aandeel gescheiden inwoners (6,7%).

Aandeel gescheiden inwoners stijgt bijna overal in Zuid-Holland

Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar in bijna alle Zuid-Hollandse gemeenten toe. De gemiddelde stijging komt hier neer op 0,7%. Wel zijn er gemeentelijke verschillen binnen de provincie. De grootste stijging is te zien in Kaag en Braassem (+1,8%), gevolgd door Brielle (+1,7%) en Goeree-Overflakkee (+1,7%). Gemeente Gorinchem heeft een stijging van 1,2%. Een lichte daling vond de afgelopen tien jaar juist plaats in Rotterdam (-0,1%) en Den Haag (-0,2%).

Opvallende gemeenten binnen Zuid-Holland

Binnen Zuid-Holland wonen (relatief gezien) de meeste gescheiden mensen in Rotterdam. In de gemeente is namelijk 9,7% van de inwoners gescheiden. Ook in Zoetermeer (9,6%) en Rijswijk (9,5%) is het percentage gescheiden inwoners relatief hoog. Van alle Zuid-Hollandse gemeenten is het percentage daarentegen het laagst in Hardinxveld-Giessendam: hier is ‘slechts’ 4,3% van de inwoners gescheiden. Gorinchem komt met haar 9% behoorlijk in de top.

Volgens Independer is het belangrijk om bij of na scheiding goed te onderzoeken of verzekeringen nog wel kloppen met de nieuwe situatie. Veel mensen vergeten dit te doen door alle andere afwikkelingen.

Meer Gorinchem nieuws