Steeds meer pinautomaten voor blinden en slechtzienden toegankelijk

Steeds meer pinautomaten voor blinden en slechtzienden toegankelijk

Op 860 plekken in Nederland kunnen mensen met een visuele beperking inmiddels zonder hulp van anderen geld opnemen. Het nieuwste pinautomaat van Geldmaat geeft namelijk met een robotstem instructies aan blinden en slechtzienden. Ook kunnen ze op de tast voelen waar de knopjes zitten.

Foto: Geldmaat

Mensen met een visuele beperking kunnen hun eigen koptelefoon op het sprekende automaat aansluiten. Ook analfabeten zijn de automaten een uitkomst. Patiëntenvereniging de Oogvereniging heeft geholpen bij de ontwikkeling van de automaten. Zo heeft de pinautomaat ook een goed contrasterend scherm gekregen.

Geldmaat

In Nederland zijn er zo’n 300 tot 350 duizend mensen met een visuele beperking. Voorheen moesten ze het scherm van de geldautomaat uit hun hoofd kennen om te kunnen pinnen. Sinds 2019 maken de geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank plaats voor de geldautomaten van hun samenwerkingsverband Geldmaat. Het gaat daarbij om de pinautomaten met de dikke gele band eromheen.

2000 geldmaten

Naar verwachting staan er begin volgend jaar ongeveer tweeduizend geldmaten met spraakfunctie verspreid over heel Nederland. Via de locatiewijzer van Geldmaat zijn alle sprekende apparaten te vinden. Het zijn niet de eerste sprekende geldautomaten.

Meer Gorinchem nieuws