Familiezaak Ayo krijgt na 4 jaar een nieuwe start

Familiezaak Ayo krijgt na 4 jaar een nieuwe start

Familiezaak Ayo krijgt na 4 jaar een nieuwe startSurinaams familierestaurant Ayo (Achter de kerk 9) te Gorinchem krijgt na oprichting 4 jaar geleden een nieuwe start. Naast het logo heeft ook de bedrijfskleding een nieuwe uitstraling gekregen. Eigenaresse Susie Koops wil met een nieuwe start twee heftige jaren achter haar laten. 

Foto: Ayo

De niet geboren, maar wel getogen Gorinchemse Susie Koops had een droom, namelijk om te zorgen dat er een heerlijke Surinaamse restaurant in Gorinchem kwam. Zo’n typische Surinaamse keuken die je alleen in de Randstad tegen kan komen. “Al vanaf de eerste dag ben ik aan het knokken geweest met wel heel mooi resultaat. Gorinchem begint namelijk de Surinaamse keuken steeds meer te waarderen.” laat de trotse eigenaresse Susie Koops weten. Na meer dan 25 jaar kantoorwerk te hebben gedaan, deed zich de mogelijkheid voor om Ayo te openen. Het was geen makkelijke klus voor een moeder met 3 jongens. Vooral de laatste twee jaar waren heftig voor de eigenaresse. “Het hart van mijn restaurant is twee jaar geleden eruit gegaan. Dit kwam door het overlijden van mijn moeder. Ze was mijn maatje en het receptenboek van mijn zaak. Maar vlak voordat ze stierf heeft ze alle recepten opgeschreven en gedeeld met mij.” Hierdoor wist Susie zelf de heerlijke traditionele Surinaamse gerechten te maken.  

Familie 

 Familie is echt belangrijk voor de eigenaresse. Dat wil ze ook tastbaar maken in haar zaak. “Mijn vader is 15 jaar geleden overleden. Zijn as is toen verstrooid op voormalig plantage Ayo in Suriname. Mijn zoon kwam toen op het idee om de zaak naar de plek te vernoemen” Maar ook de onderlingen band met personeel en bezoekers is voor Susie belangrijk. “Waar ik eerst steun vond bij mijn moeder, vind ik die nu bij de volgende generatie, namelijk mijn schoondochter Alysha. Ze is mijn rechterhand en heb veel aan haar hulp.” Als ze twijfel aan een gerecht of iets nieuws wil maken dan kan ze altijd terugvallen op haar tantes. Ook binnen de bedrijfsvoering heeft Susie een warme band met haar personeel. “Ondanks dat niet iedereen familie is, voelt het wel als familie aan. Ook de zaak is echt mijn kindje geworden vanaf de geboorte.”

De liefde voor koken

 Hoewel haar moeder oer Engels was, had ze blijkbaar wel Surinaams bloed in haar lichaam. “Ze heeft van haar schoonfamilie leren koken. Dit deed ze door onderling recepten uit te wisselen en ging zelfs uren in de keuken proberen te koken. Ook leerde ze in de tijd dat we in Suriname woonde van haar huishoudelijke hulp. Ze was Hindoestaans en heeft de Hindoestaanse keuken geleerd aan mijn moeder. typische traditionele gerechten zoals Rotti geleerd. De liefde voor koken heb ik echt van haar geleerd. Daarom heeft ze een mooi plekje gekregen op mijn toonbank.” De keuken van Susie is vooral geliefd onder de jongeren, maar ook steeds meer ouderen weten haar te vinden. Ze komen zelfs met regelmaat hier een broodje halen en een kop koffie. Ook de islamitische gemeenschap komt regelmatig langs. Omdat de islamitische slager mooie kwaliteitsvlees verkoopt ben ik eigenlijk altijd bij hem gebleven.” Maar ze heeft nog wel een wens, namelijk om in de toekomst ook typische Surinaamse Parbo bier te schenken, ik mag het helaas niet verkopen omdat mijn zaak 5 m2 te klein is volgens de wet. Hierdoor kan ik geen alcohol schenken.” 

Picknicktafels

 “Ooit begon ik met een zaak, waar buiten picknicktafels stonden. Tegenwoordig heb ik een nieuwe serre aangebouwd waardoor ik ook in de winter meer tafels kan bedienen. Ook mijn keuken is compleet vernieuwd hierdoor kan ik steeds makkelijker en sneller koken. Met een klein budget ben ik vier jaar geleden begonnen. Nu is het echt een waardige zaak geworden. Tijd om de volgende stap te zetten, namelijk een nieuwe logo en bedrijfskleding.” aldus eigenaar Koops. Maar wat altijd zal blijven bestaan is haar gastvrijheid. “Ik bied namelijk mijn gasten aan wat ik ook thuis aan mijn familie zou geven. Ik wil mensen de Surinaamse keuken laten ervaren in smaak en in sfeer.”

Meer Gorinchem nieuws