Gemeente wil een rooftassenverbod

Gemeente wil een rooftassenverbod

Het college van burgemeester en wethouders is bezig om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te moderniseren. Een van de voorstellen is het verbieden van zo genoemde ‘rooftassen’.

Foto: Flickr – Lauri Rantala

Het college van burgemeester en wethouders wil dat de gemeenteraad na de zomerreces een besluit neemt over het verbieden van zo genoemde rooftassen in de nabijheid van winkels. Alleen als de persoon een ‘redelijkerwijs’ kan aannemen dat de tas voor andere doeleinden worden gebruikt is het wel toegestaan.

Rooftas

Een rooftas is een tas die voorzien is van metaalfolie of andere middelen die ervoor zorgt dat een detectiepoortje een gestolen voorwerp in de tas niet kan waarnemen. Een rooftas is vooral een hulpmiddel voor het plegen van winkeldiefstal.

Straf

Op het moment dat iemand een rooftas bij zich heeft kan die persoon een boete krijgen. Op het moment dat de persoon diefstal pleegt met (of zonder) een rooftas kan de persoon in theorie een gevangenisstraf krijgen. Diefstal wordt namelijk gezien als een zwaar delict: een misdrijf (en geen overtreding). De maximumstraf is dan ook niet mild: er kan maximaal vier jaar gevangenisstraf opgelegd worden of een geldboete van de vierde categorie (zo’n 20.000 euro). De rechter heeft bij diefstal ook de mogelijkheid om een taakstraf op te leggen.

Meer Gorinchem nieuws