Culturele scootmobielroute langs Gorcumse openbare kunst

Culturele scootmobielroute langs Gorcumse openbare kunst

Op culturele zondag 9 augustus biedt het Gorcums Museum, onder leiding van kunsthistoricus Ineke Hagen, een unieke culture scootmobielroute aan langs een groot aantal beelden in openbare ruimte van Gorinchem. Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van de actuele tentoonstelling ‘On the move in de hedendaagse kunst’.  

Foto: Phasmatisnox – Wikipedia

In Gorinchem is een groot aantal beelden in de openbare ruimte aanwezig. Dat varieert van grote monumentale beelden tot kleinere beelden in besloten omgevingen. Tijdens de activiteit wordt speciale aandacht besteed aan kunstwerken waarin beweging een beeldend aspect is.

Monumentale sculptuur 

Het Symposion 1974 zorgde voor een enorme impuls voor de monumentale sculptuur in de stad. Vanaf dat jaar is Gorinchem verrijkt met vele abstracte beelden van (internationaal) bekende kunstenaars, die ook nog eens bij het plaatselijke bedrijfsleven zijn vervaardigd. De laatste aanwinsten zijn verworven uit kunstmanifestaties van het Symposion Gorinchem (2005 en 2015) en aan de gemeente geschonken.

In beweging 

Op culturele zondag 9 augustus komen we zelf in beweging en maken een tocht langs een deel van de momenteel circa 120 kunstwerken in de openbare ruimte van Gorinchem. Deze tocht is specifiek bedoeld voor mensen die in een scootmobiel rijden, om kennis te maken met kunst en met andere scootmobielrijders. We bekijken kunstwerken, die wellicht bekend zijn, maar waar u nog nooit eens letterlijk bij stilgestaan hebt. Kunsthistoricus Ineke Hagen geeft er een korte toelichting bij. We starten om 13:30 voor het Gorcums Museum. Tussendoor wordt er gepauzeerd in natuurcentrum Gorinchem met een  kopje koffie of thee. Rond 16.00 uur eindigen we bij de toren van de Grote Toren in de Krijtstraat.

De kosten voor de activiteit bedragen €5,= per deelnemer. Dit is inclusief koffie/thee. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via gorcumsmuseum@gorinchem.nl. Mocht de activiteit in verband met regen geen doorgang kunnen vinden, dan is de alternatieve datum voor de activiteit zondag 13 september.

Meer Gorinchem nieuws