Podium Pandemonium mooi, maar onrealistisch plan

Podium Pandemonium mooi, maar onrealistisch plan

Foto: Gemeente Gorinchem – bestuur Stichting Pandemonium en wethouder Van Zanten.

Theater De Nieuwe Doelen in Gorinchem gaat tot de zomervakantie 2021 tijdelijk open. Door het theater tijdelijk te openen tijdens de coronacrisis en sommige kosten op zich te nemen, wil de gemeente de theaters en sociaal culturele partijen die een groot podium nodig hebben, steunen. Ondanks de mooie en creatieve plannen van Podium Pandemonium, blijkt het een financieel onhaalbaar plan. De gemeente Gorinchem gaat namelijk 175.000 euro investeren om een jaar lang Podium Pandemonium in de Nieuwe Doelen te realiseren. Hiervan gaat meer dan de helft al aan vaste lasten. De overige subsidie gaat naar o.a. kosten voor verbouwing en aanschaf meubels. Alleen is de vraag of de plannen wel haalbaar zijn van de stichting? Volgens de ministerie van Binnenlandse zaken is dit zeker niet het geval.

Het podium van De Nieuwe Doelen is bedoeld voor voorstellingen van ’t Pand en Peeriscoop en voor amateurgroepen. Dick van Zanten, wethouder cultuur, legt uit: “Veel partijen hebben door de RIVM-maatregelen meer ruimte nodig om te repeteren dan ze zelf hebben. De Nieuwe Doelen biedt meer ruimte, waardoor repetities en voorstellingen door kunnen gaan. Door De Nieuwe Doelen tijdelijk beschikbaar te stellen tot de zomervakantie van 2021, willen we het culturele veld tegemoetkomen in deze onzekere tijd.” 

Stichting Podium Pandemonium

Stichting Podium Pandemonium wordt de faciliterende partij van De Nieuwe Doelen. Dit is besloten na overleg met theaters ’t Pand en Peeriscoop. Stichting Podium Pandemonium bestaat in zijn geheel uit vrijwillige bestuurders. Bij de programmering van de voorstellingen krijgen theaters en sociaal culturele partijen geen voorkeursbehandeling. Er gaan geen commerciële activiteiten plaatsvinden. De stichting zal met alle bekende gebruikers van De Nieuwe Doelen, en de amateurkunstverenigingen die hebben aangegeven ruimere huisvesting nodig te hebben, contact opnemen.  Begin 2021 bekijken we de situatie opnieuw. Op basis van de kennis van het coronavirus op dat moment en de behoefte van de stad wordt besloten of de tijdelijke openstelling met nog een theaterseizoen wordt verlengd.

Nieuwe exploitant

De tijdelijke openstelling van De Nieuwe Doelen in coronatijd staat los van de uitvraag naar een nieuwe exploitant voor het theater op lange termijn. Achter de schermen gaan die voorbereidingen nog steeds door. Door de coronacrisis is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de uitvraag in de markt kan worden gezet. 

175.000 euro

De tijdelijke invulling van de Nieuwe Doelen zal volgens de gemeente ruim 175.000 euro kosten. Deze kosten zijn bedoeld voor een jaar open houden van de Nieuwe Doelen. Hiervan gaat ruim 90.000 euro naar gas, water, licht en onderhoud van het pand en de overige 85.000 euro naar het aanpassen van het theater en de programmering. Echter is het te betwijfelen of deze kosten en vooral de plannen wel haalbaar en realistisch zijn voor het nieuwe stadspodium. Zo moeten er behoorlijk wat investeringen gedaan worden en zijn de plannen niet toegestaan volgens de wetgeving.

Publiekseilandjes

Volgens het plan van Gemma en Ferdinand Biesheuvel gaat Podium Pandemonium alle stoelen uit de zaal vervangen voor publiekseilandjes met diverse meubels. “In plaats van de reguliere theaterstoelen worden steeds op 1.5 meter afstand van elkaar , publiekseilandjes gecreëerd. Men neemt plaats in een twee /drie persoons bank, aan de keukentafel, in de oorstoel, in de lounge fauteuil, op een chaise longue, een overgebleven rijtje theaterstoelen etc.” valt er te lezen in het plan Stadspodium Pandemonium. Hoe mooi deze plannen ook zijn, zijn ze volgens de ministerie van binnenlandse zaken niet haalbaar. Vooral is te betwijfelen of dit wel haalbaar is met een budget van ruim 85.000 euro. Immers moeten alle meubels en verbouwingen brandveilig worden gemaakt. Zo moet al het materiaal op vuur getest worden door een inspectie. Deze inspectie zal vele duizenden euro’s gaan kosten doordat de stichting wil gaan werken met verschillende meubels met hun eigen materialen. Ook het aanschaffen van nieuwe meubels zal vele duizenden euro’s kosten. Naast de brandveiligheid zijn er ook wetgevingen die dit zullen gaan verbieden.

Vast aan de grond

Na de brand van het cafe het Hemeltje in Volendam is de wetgeving steviger geworden. Zo moeten bioscopen en schouwburgen met meer dan 100 zitplaatsen vastgenagelde meubels hebben die brandwerend of brandvertragend zijn. “Indien zitplaatsen in vijf of meer rijen zijn opgesteld en het aantal zitplaatsen in de ruimte 100 of meer is, moeten de zitplaatsen zodanig gekoppeld of aan de vloer bevestigd zijn, dat zij ten gevolge van gedrang niet kunnen verschuiven of omvallen.” valt er te lezen in artikel van het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit is een wetgeving wat gaat over de minimale eisen bij het bouwen of aanpassen van een gebouw. Het is te betwijfelen of deze losstaande meubels niet zullen omvallen tijdens een brand. Daarom zullen deze meubels vastgemaakt moeten worden aan de vloer of wand. De ambities voor het stadspodium zijn helder, namelijk dat ze meer stoelen willen hebben dan 100 “Alle 520 theaterstoelen worden uit de zaal verwijderd en worden vervolgens vervangen door diverse soorten meubilair met een aantal van 30 zitplaatsen, in kleinste vorm, tot een eindtotaal van 270 zitplaatsen” valt er te lezen in het plan. Onbekend is of de overige 260 dure zitstoelen vernietigd gaat worden of ergens opgeslagen worden. Aan de eventuele opslag of vernietiging zullen ook kosten zitten.

Bevestiging aan de grond

Of deze meubels bevestigd kunnen worden aan de grond op een veilige manier is niet bekend. Wel is de huidige vloer niet gebouwd voor de toekomstige wensen van de organisatie. Zonder de vloer te beschadigen moeten er tijdelijke verbouwingen worden gedaan. Hierdoor zullen er vele aanpassingen nodig zijn die allemaal volgens het Bouwbesluit gerealiseerd dienen te worden. Onbekend is of deze verbouwingskosten wel zijn meegenomen in de begroting. Volgens de inspecteur van het ministerie van Binnenlandse zaken is het niet realistisch om de verbouwingsplannen te realiseren met het beperkte budget. “Zelfs als de meubels gratis zouden zijn geschonken, moeten deze een speciale behandeling krijgen en vastgemaakt worden aan de vloer. Het lijkt volgens het plan te gaan om meubels voor thuisgebruik. Deze zijn niet geldig volgens het Bouwbesluit en dienen daarom aangepast te worden. De verbouwing en aanpassen van deze zaal zal al bijna 2,5 tot 5 ton gaan kosten. Hiervoor moet je ook denken aan bouwtekeningen, keuringen en nog andere zaken.”

Handhaving gemeente

De vraag is dus of de ambities niet te groot zijn voor de smalle budget. Er zijn mogelijkheden om dit plan te realiseren met het gewenste budget, maar dan zal de gemeente hun ogen moeten sluiten voor het niet naleven van de wetgeving. De vraag is of de gemeente dit gaat toestaan in hun eigen pand, immers heeft de gemeente een stevige handhavingsbeleid. Dit was te zien bij het feestpaleis de Drie Vuisten.

Meer Gorinchem nieuws