Evaluatie pilot bewaakte fietsenstalling Kruisstraat

Evaluatie pilot bewaakte fietsenstalling Kruisstraat
Foto: Gemeente Gorinchem

Foto: Opening fietsenstalling juli 2019. Er was toen geen Corona!

Vorig jaar opende op de kruisstraat de gratis bewaakte fietsenstalling in de binnenstad van Gorinchem. De fietsenstalling was een pilot voor de duur van 1 jaar en bedoeld om inzicht te krijgen in het gebruik van een gratis bewaakte fietsenstalling in de binnenstad. Onlangs heeft het college van b&w het gebruik van de fietsenstalling geëvalueerd. Het college concludeert dat een bewaakte fietsenstalling een goede toevoeging kan zijn voor de stad, maar niet in de huidige opzet.

Vanaf de start in juli vorig jaar tot de sluiting in maart is de stalling bezocht door ruim 8800 bezoekers. De stalling wordt veelal gebruikt door bezoekers van de stad (winkelend publiek en dagrecreanten), medewerkers van winkels of bewoners van de binnenstad. De meeste bezoekers stallen er een elektrische fiets. In de middagen is het vaak drukker dan in de ochtend. Zaterdag is de drukste dag van de week. Zo druk dat het regelmatig voorkomt dat de stalling vol is. Anders is dat op doordeweekse dagen. Dan is er over het algemeen ruim voldoende plek.

En nu?

Hoewel de resultaten goede inzichten hebben opgeleverd, wordt de pilot in deze vorm niet voortgezet. De huidige bedrijfsvoering is in relatie tot het aantal bezoeken relatief duur. De komende tijd gebruikt het college om met de resultaten van de evaluatie onderzoek te doen naar beter passende oplossingen. Wethouder Joost van der Geest: “ We willen dat bezoekers van de binnenstad hun fiets goed en veilig kunnen stallen. Met de uitkomst van de pilot kunnen we nu werken aan een structurele oplossing. Zodat de fietser zich de komende jaren meer dan welkom voelt in de binnenstad” 

De komende tijd

Bezoekers kunnen de fietsenstalling op de zaterdag nog gewoon blijven bezoeken. In eerste instantie geldt dat tot en met 1 oktober. De stalling is op zaterdagen geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Dit is sinds enkele weken weer mogelijk zodat er voldoende ruimte is in de binnenstad om afstand tot elkaar te kunnen houden.

Meer Gorinchem nieuws