Mogelijk sloop van prinsenwagen door ruimte gebrek

Mogelijk sloop van prinsenwagen door ruimte gebrek

Als er geen nieuwe onderdak wordt gevonden voor de prinsenwagen, zal deze mogelijk gesloopt worden. De wagen moet voor eind juli uit haar huidige locatie. De stichting is opzoek naar een nieuwe locatie.

Foto: Stichting Gorcums Carnval

Al een tijdje is de Stichting Gorcums Carnaval (SCG) opzoek naar een loods om de Prinsenwagen te stallen. Ondanks belofte van de gemeente om mee te zoeken naar een oplossing, ziet het er naar uit dat de wagen dakloos dreigt te raken. “Wij hopen dat er een nieuwe locatie gevonden kan worden voor de prinsenwagen. Als dat er niet is, moeten wij hem mogelijk slopen.” zegt Colinda Hendriks van SCG. “Wij moeten eind juli de wagen weg hebben van de huidige locatie. Als er dan geen alternatieve locatie is gevonden, zal de wagen naar de sloop moeten!”

Cultureel erfgoed verdwijnen

Volgens Colinda zal hiermee een stukje cultuur verdwenen raken. “De prinsenwagen op deze manier is al ruim 10 jaar oud. Hiervoor was het eerst een boot (pontje van Gorcum). Wij kunnen dit niet accepteren. Hierdoor raakt Gorinchem echt een stukje geschiedenis kwijt. Maar ook andere problemen gaan ontstaan. Wij leenden altijd onze prinsenwagen uit aan de zomeroptocht door Meerkerk, Hoogblokland en Ameide. Die moeten dan ook voortaan zonder de wagen gaan doen.” Colinda is van mening dat een carnavalsoptocht zonder prinsenwagen niet kan. “Elke optocht heeft een eigen prinsenwagen. Een optocht zonder deze prinsenwagen is geen optocht meer. Hoe gaan we onze prins carnaval vervoeren tijdens de optocht?”

Gemeente Gorinchem

De stichting had hoop op steun vanuit de gemeente. “De gemeente wilde meedenken, maar omdat er geen ruimte te vinden is, zijn we nooit verder gekomen. Ook is er niet over financiële steun gesproken met de gemeente. Hiervoor moeten we eerst een potentiële ruimte hebben. We hebben wel iets aan geld. Maar als we volgend jaar niet opnieuw in de Nieuwe Doelen kunnen, moeten we een tent gaan huren. Dan kunnen we er niet bij hebben om ook nog eens een loods te huren.” zegt een bezorgde Colinda.

“Wij hopen dat er een partij is die ons eerst kan helpen door de wagen op te laten slaan. Daarna willen wij samen met de verhuurder kijken naar mogelijkheden. De opslag moet minstens 10 x 20 meter zijn. Het hoeft niet in Gorinchem, alles in de directe omgeving zal welkom zijn!” aldus Colinda Hendriks van Stichting Gorcums Carnaval.

Meer Gorinchem nieuws