Zelfdoding bij Spoorwegovergang Banneweg afgelopen donderdag

Zelfdoding bij Spoorwegovergang Banneweg afgelopen donderdag

Afgelopen donderdag 2 juli is er een oudere vrouw met rollator onder een trein gekomen. Uit onderzoek is gebleken dat het zou gaan om een zelfdoding.

Foto: 112_Spotter_0183

Bij de spoorwegovergang op de Banneweg is donderdag 2 juli 2020 een oudere vrouw met haar rollator bewust onder een vertrekkende trein terecht gekomen. ProRail en politie hebben onderzoek gedaan naar het incident en kwamen tot de conclussie dat het ging om een zelfdoding. Het treinverkeer tussen Gorinchem en Dordrecht heeft een tijd stilgelegen.

Toename zelfdoding onder ouderen

Ondanks dat er een landelijke daling is van zelfdoding onder Nederlanders, is er wel een stijging van zelfdodingen onder 65+ers. Zo stierf in 2018 584 ouderen door zelfdoding, in 2019 is dit aantal gestegen naar 614. Redenen voor ouderen om zelfdoding te plegen zijn o.a. de hoeveelheid piekeren, ziekten, geestelijke en lichamelijke aftakeling, eenzaamheid, afhankelijkheid van anderen, verlies van dierbare, het gevoel anderen tot last te zijn, financiële zorgen, angst om (nog meer) afhankelijk te worden en angst om (nog een keer) te vallen.
De verwachting is dat door de komst van Corona elementen zoals eenzaamheid en afgenomen hulpaanbod wel een aanleiding kunnen zijn voor mensen om sneller aan zelfdoding te denken.

Heb je zelf gedachten van zelfdoding? Neem dan contact op met stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of 113.nl. De telefoonnummer is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer Gorinchem nieuws