Station Gorinchem-Noord vermoedelijk over 4 a 5 jaar klaar

Station Gorinchem-Noord vermoedelijk over 4 a 5 jaar klaar

Foto: Prorail

Volgens de gemeente zal station Gorinchem Noord over 4 a 5 jaar klaar zijn. De station komt tussen Gorinchem en Arkel te liggen bij het bedrijventerrein Papland. 

In een gesprek met het AD laat de gemeente weten dat station Gorinchem Noord vermoedelijk over 4 a 5 jaar klaarr zal zijn. De locatie ligt ten noordoosten van de binnenstad en wordt gekenmerkt door een relatief landelijk karakter. Het spoor loopt hier parallel aan de dijk langs het Merwedekanaal en ligt ongeveer een meter hoger dan het omringende gebied. Aan de oostkant van het nieuw te realiseren Merwedelingenlijn-station ligt het bedrijventerrein Papland en het Merwedekanaal. De westkant van de locatie is bebouwd. Het station krijgt een open karakter en heeft qua vormgeving en inrichting een duidelijke relatie met de omgeving. In het ontwerp is rekening gehouden met eventuele toekomstige ontwikkelingen op het aangrenzende grondgebied.

Perron

Het hoger gelegen perron kan worden bereikt via het hellende voorplein over het water. Er komen twaalf zitplaatsen op het perron, waarvan zes in een overdekte wachtruimte.

Sociale veiligheid

Door de landelijke ligging van dit nieuw te bouwen station is de sociale veiligheid een belangrijk aandachtspunt. Om een gevoel van veiligheid te creëren is het zicht op de halte geoptimaliseerd. Verder worden er twee extra vluchtroutes aangelegd om het perron te kunnen verlaten. De overkapping op het perron wordt zo transparant mogelijk uitgevoerd.

Voorplein

De toegang tot het perron wordt gevormd door een twaalf meter breed, hellend voorplein over het water. Dit plateau loopt door over het fietspad tot aan de kiss & ride-zone. Het onderscheid tussen voetgangers- en verkeersruimte wordt versterkt door afwijkende kleurstelling in de bestrating. Er komen 46 parkeerplaatsen, 112 fietsklemmen en 40 fietskluizen.

Meer nieuws?