Gemeente geen onteigend vastgoed gekocht van Joodse WOII slachtoffers

Gemeente geen onteigend vastgoed gekocht van Joodse WOII slachtoffers

De gemeente heeft geen vieze handen gemaakt met betrekking tot onteigende vastgoed van Joodse Tweede Wereldoorlog slachtoffers. Van de negen onteigende stukken grond, woningen en/of bedrijven heeft de Gemeente niets aangekocht tijdens of na de Tweede Wereldoorlog. Ook is er geen belasting of erfpacht betaald door de slachtoffers die zijn terug gekomen.

Op 2 juni stelde VVD-raadslid Niels van Santen schriftelijk vragen rondom vastgoed van Joodse slachtoffers vanuit de Tweede Wereldoorlog. Daar werd vastgoed voor een laag tarief verplicht overgekocht en voor een hoger tarief doorverkocht. In sommige gevallen ook aan overheden. Met de winst bouwden de bezetters doorvoerkampen en betaalde ze transporten naar vernietigingskampen.

Drie van de negen panden weer terug

In totaal zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog negen stukken grond, woningen of bedrijven afgepakt van Joodse slachtoffers in Gorinchem. Op de vraag of de gemeente deze panden heeft opgekocht, kreeg het VVD-raadslid te horen dat de gemeente geen onteigende vastgoed heeft opgekocht tijdens of na de Tweede Wereldoorlog. Ook kon de gemeente vertellen dat in 1947 drie panden weer terug zijn gegeven aan de oorspronkelijke eigenaren.

Openstaande rekeningen

Op de vraag of gemeente na de oorlog openstaande belastingen of erfpachtcanons opgelegd aan terugkerende eigenaren of hun erfgenamen zei de gemeente dat er geen aanslag is geweest van erfpacht of achterstallige belastinggelden. Dit bleek uit het archief van de gemeente.

Wat betreft de gemeente is hiermee het verhaal afgedaan en gaat de gemeente geen verdere onderzoek doen. Zij zien hiertoe geen aanleiding.

Meer Gorinchem nieuws