D66-raadslid Ingrid Zwaan gaat binnenkort raadszaal verlaten

D66-raadslid Ingrid Zwaan gaat binnenkort raadszaal verlaten

D66-raadslid Ingrid Zwaan gaat eind 2020, begin 2021 naar Meteren verhuizen. Hierdoor zal ze ook afscheid moeten gaan nemen van haar werkzaamheden als Gorinchems raadslid voor de fractie van D66.

Foto: Gemeente Gorinchem

Binnenkort zullen de verhuisdozen worden ingepakt bij het gezin van D66-raadslid Ingrid Zwaan. Ze zal Gorinchem verruilen voor het stuk kleinere Meteren (naast Geldermalsen). Door haar verhuizing moet Ingrid Zwaan haar zetel inleveren. Alle raadsleden moeten woonachtig zijn in gemeente.

Voorkeursstemmen

Ingrid Zwaan stond bij de verkiezen op de 5de plek op de kieslijst van D66. Met 166 stemmen wist ze naast lijsttrekker Ilhan Tekir ook een raadsplek te bemachtigen in de gemeenteraad van Gorinchem. “Ik stond wel op de kieslijst, alleen niet zo hoog omdat ik eigenlijk niet verkiesbaar wilde zijn. Maar bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ben ik door voorkeursstemmen nogal onverwacht in de gemeenteraad terecht gekomen.” laat Ingrid Zwaan weten in een interview op de gemeentelijke site.

‘Gepassioneerd raadslid’

Het is jammer dat raadslid Zwaan vertrekt vindt D66-fractievoorzitter Ilhan Tekir. “Jammer is dat een gepassioneerd raadslid als Ingrid vertrekt en ook omdat ze een vrouwelijke raadslid is” laat D66-fractievoorzitter Tekir weten. De gemeenteraad van Gorinchem worstelt met gebrek aan vrouwen. Van de 25 raadsleden zijn er op dit moment acht vrouwen. Vermoedelijk zal Ingrid vervangen worden door een man, waardoor er nog minder vrouwen actief zullen zijn.

Wie Ingrid gaat vervangen is nog niet bekend. “Formele stappen gaan we na het zomerreces pas nemen, dan is ook het moment om deze vraag te beantwoorden.” laat fractievoorzitter Tekir weten. Officieel zal na het indienen van haar ontslagbrief de volgende op de kieslijst van D66 Gorinchem gevraagd worden om de plek te vervullen. In dit geval zal dit de huidige fractievolger Eelco van Dam zijn. Hij stond als tweede op de kieslijst. Echter kan hij besluiten om de zetel alsnog niet te accepteren, Hierdoor kan de nummer drie op de lijst gevraagd worden om de raadsplek in te vullen. Fractievoorzitter Tekir maakt zich geen zorgen over de opvolger van Ingrid Zwaan. “We hebben gelukkig genoeg kundige mensen op de lijst.” aldus Ilhan Tekir.

Eelco van Dam

De kans is groot dat Eelco van Dam de raadsplek gaat overnemen. Immers is hij op dit moment al actief in de gemeenteraad als fractieassistent. Eelco van Dam is op dit moment werkzaam als ambtenaar bij de Gemeente Capella aan den IJssel. In Gorinchem was Eelco actief in 2016 tot en met 2017 als bestuurder van schouwburg De Nieuwe Doelen. Op dit moment is hij naast zijn werk actief als penningmeester bij de afdeling van D66 in Gorinchem.

Meer Gorinchem nieuws