Gorinchem heeft een eigen ‘De Speld’

Gorinchem heeft een eigen ‘De Speld’

Gorinchemse fans van De Speld kunnen nu ook lokaal genieten van Gorinchems nieuws met een knipoog. De lokale Facebookpagina ‘Gorinks Heem‘ is een satirische pagina die niet ervoor schuwt om ook politiek gevoelige thema’s te behandelen. De combinatie van foto’s met gevatten teksten zetten Gorinchemmers aan het denken.

Drie Gorinchemmers hebben op het terras besloten een satirische pagina voor Gorinchem te beginnen. “Met drie man sterk bedachten we ons dat er voor Gorinchem ook zoiets mogelijk zou moeten zijn — er gebeurt immers ontzettend veel in de vestingstad. En zo besloten we op een gezellig middagje terras, om met 3 man sterk een redactie te vormen die brainstormt over satirische posts.” Op de vraag waar de naam ‘Gorinks Heem’ komt gaven de drietal “Allereerst moesten we nog een naam bedenken voor de pagina. Het moet natuurlijk wel iets met Gorinchem te maken hebben. Dus we begonnen bij het fundament: wat is de etymologie achter “Gorinchem”? Technisch gezien zijn er slechts theorieën over het ontstaan van de naam, maar veelal wordt geopperd dat Gorinchem het thuis van de Goringa was. Oftewel, Gorings heem, oftewel Gorinks Heem (wat op zijn beurt waarschijnlijk verbasterde naar Gorinchem).”

De Speld

“Om te beginnen zijn we echte fans van De Speld en Onion. Dat zijn satirische websites — de eerste Nederlands, de laatste Engels — waarin nieuwberichten humoristisch in het licht worden gezet. Soms puur voor vermaak, soms met een kritische ondertoon richting de overheid. Zo bereikt een politiek onderwerp veel mensen, waar vervolgens flink over kan worden gelachen in de hoop dat het wat spanning en emotie van het gevoelige onderwerp wegneemt. Maar een dergelijke post kan mensen ook aan het denken zetten, en kunnen er nuttige discussies ontstaan waar we allemaal wat van leren.”

Identiteit anoniem

De drietal blijven graag anoniem met een reden “We vinden het wel belangrijk dat onze identiteiten anoniem blijven. Omdat onze posts vaak ook politieke lading bevat is het niet gek om te verwachten dat sommige lezers zich niet kunnen vinden in een standpunt die naar voren komt in een post. In extreme gevallen zouden we lastig gevallen kunnen worden op onze privé Facebookaccounts. Anonimiteit staat hoog, uit voorzorg.”

De pagina Gorinks Heem is te vinden op Facebook.

Meer Gorinchem nieuws?