Tiny Forest groeien als paddenstoelen in Gorinchem

Tiny Forest groeien als paddenstoelen in Gorinchem

Gemeente Gorinchem is druk bezig om kleine inheemse bossen te creëren op diverse plekken in de stad. Op dit moment wordt er een ‘Tiny Forest’ aangelegd in Wijdschild. Maar ook op andere plekken word er gekeken naar deze kleine inheemse bossen.

Foto: Komaljkaur – Wikipedia

De gemeente Gorinchem is druk bezig om diverse ‘Tiny Forest’ aan te leggen in de stad. Naast Wijdschild wordt er op dit moment ook gekeken naar een aantal andere locaties zoals Hoog Dalem en Lingewijk. Ook heeft de gemeente geprobeerd om ‘partnergemeente’ te worden bij IVN. Echter laten die weten “Gorinchem had destijds een heel sterke motivatie met veel ambitie ingestuurd. Echter, er waren nog acht andere heel goede aanmeldingen en er kon in Zuid-Holland maar 1 gemeente worden geselecteerd. De keuze is toen op Dordrecht gevallen. Als er in die tranche meer gemeenten hadden mee kunnen doen, dan had Gorinchem daar zeker bij Gezeten.” Opnieuw is de gemeente in gesprek gegaan met IVN om te kijken of ze niet alsnog een samenwerkingsovereenkomst aan kunnen gaan met het IVN. De gemeente wil op diverse plekken een inheemse bos ontwikkelen. Maar om de titel ‘Tiny Forest’ te krijgen moet je wel eerst goedkeuring krijgen vanuit IVN Nederland.

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

Tiny Forest is een concept dat bedacht is door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma (CEO Afforestt). Hij baseerde zich weer op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Dr. Miyawaki ontwikkelde in de jaren ’70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelden. Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door Miyawaki’s aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving. 

Voorwaarde om titel ‘Tiny Forest’ te dragen

Een natuurbos krijgt niet zomaar de titel ‘Tiny Forest’. Zo moet er een studie gedaan zijn naar inheemse soorten uit de regio, mogen er alleen maar inheemse bomen en struiken staan, moet de bodem bewerkt worden volgens een speciale plantmethode, moeten er 25 verschillende boomsoorten staan, moeten er 3 tot 5 bomen per vierkante meter staan, moeten bomen langer dan 10 jaar blijven groeien, moet je de takken en doden bomen laten liggen, mogen er geen paden door de bos lopen, moet in de grond een mulchlaag van 15 cm dik zitten, moet er de eerste twee jaar een hek rondom het minibos worden aangelegd om jonge boompjes te beschermen, moet er een buitenlokaal zijn waar 30 kinderen les kunnen krijgen, moet er een vrijwilliger zijn die het bos beheert, moeten buurtkinderen of schoolkinderen helpen bij het planten van een bos, moeten regelmatig door scholen gebruik gemaakt worden van de buitenlokaal, moeten buurtbewoners gebruik kunnen maken en zijn er activiteiten voor de buurt en onderwijs.

Als je aan al deze voorwaarde voldoet, kun je de certificaat Tiny Forest verdienen.

Meer Gorinchem nieuws