D66 Gorinchem heeft zorgen over toegankelijkheid subsidies

D66 Gorinchem heeft zorgen over toegankelijkheid subsidies
Foto: Wouter Gerritsen

D66 Gorinchem maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van nieuwe organisaties in de stad die subsidie willen aanvragen voor bijvoorbeeld evenementen. Volgens het college hoeft de partij zich daar geen zorgen over te maken.

Foto: Wouter Gerritsen

Volgens fractievoorzitter D66, Ilhan Tekir is het moeilijk om als nieuwe partij een subsidie te krijgen van de gemeente. “Ik heb de afgelopen jaren wel eens signalen ontvangen. Gaat bijvoorbeeld om verenigingen die nog nooit een subsidie hebben ontvangen bij de gemeente en daardoor al op 1-0 achterstand staan.” aldus het raadslid. Daarom stelde hij vragen tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag. Daar werden de nieuwe subsidieregels besproken van de gemeente.

‘Iedereen dezelfde kansen op subsidie’

Het college wil dat er plafons komen voor alle subsidies. Hierdoor is er maar een beperkt budget beschikbaar voor events. “Er moet een level playing field zijn. Iedereen dezelfde kansen op subsidie.” aldus Ilhan Tekir. Het D66-raadslid vroeg zich af of het mogelijk is voor nieuwe organisaties om subsidies te krijgen met het nieuw voorgestelde subsidieplafon. Volgens de ambtenaar die namens het college sprak, is het mogelijk om ook voor nieuwe organisaties toe te laten. Als zij voldoen aan de nieuwe voorwaarde die zijn gesteld.

Budgetten

Ook vroeg de fractie zich af of er wel genoeg budgetten zijn om nieuwe projecten kansen te geven. “Dat is tot nu toe nog niet voor gekomen” aldus de betrokken ambtenaar tijdens de gemeenteraad. “Er is nog voldoende budgetten

Communicatie

“Mijn beeld is: onbekend maakt onbemind. We zouden meer moeten uitstralen dat nieuwe toetreders welkom zijn. En meer ruimte geven voor experimenten, ook al is een aanvrager nog beginnend.” aldus het raadslid. Ook zou het D66-raadslid graag willen zien dat het college actiever communiceert. “Neem bijvoorbeeld de brieven die uitgaan dat we een nieuw subsidiekader krijgen. Gaat alleen naar de huidige subsidie ontvangers. Verenigingen of mensen die ook aanspraak zouden willen maken, worden niet actief geïnformeerd.”

Meer Gorinchem nieuws