Harm-Jan Smit opnieuw Prins Carnaval

Harm-Jan Smit opnieuw Prins Carnaval

Foto: Ruud Koedam Fotografie – Gorcums Carnaval SGC  

In de nacht van 10 op 11 november is bekend geworden dat Harm-Jan Smit opnieuw Prins Carnaval is geworden van Gorinchem. De 33-jarige automonteur viert zijn 11de Carnaval op een speciale manier.

“Door mijn vrouw ben ik in aanraking gekomen met Carnaval.” vertelt Prins Harm-Jan. De 33-jarige Gorinchemmer komt oorspronkelijk uit Leerdam en woont nu al bijna 12 jaar in Gorinchem. Zijn vrouw heeft hem meegenomen naar de Carnavalsavonden in de Kolfbaan. Daar raakte hij verkocht aan het volksfeest. Hij raakte vooral verkocht aan de saamhorigheid binnen de verenigingen. “Het is echt met elkaar feesten.” aldus de Prins. Hij kijkt erg uit naar het mindervalidebal. “Ik vind persoonlijk de leukste avond het Mindervalidebal. Daar is zo’n dankbaar publiek. Tijdens het bal komen mensen met een lichamelijke en of verstandelijke beperking.”

4 weken bezig

Carnaval is niet vier dagen lang feesten als Prins Carnaval. Hij mag namelijk in aanloop naar Carnaval behoorlijk wat verenigingen langs. Ruim vier weken is hij bezig om verenigingen te bezoeken en het Carnavals gevoel erin te krijgen. Ook moeten er gesprekken gevoerd worden met gemeente en andere partijen in de stad. Dat is ook wel nodig met de plannen die Harm-Jan heeft. Het liefst wil hij dat Carnaval weer net zo groot gaat worden als in het begin toen hij Carnaval vierde. “Toen was er zelfs spraken van een grote feesttent met een flink aantal horecagelegenheden in de stad.”

Een optocht zonder wagens

Maar naast het vieren zou hij ook graag willen dat de optocht weer groter gaat worden. “Er doen steeds minder wagens mee. Dit komt omdat de verenigingen geen ruimtes meer kunnen vinden om wagens te bouwen. Met een beetje pech hebben we dit jaar zelfs geen wagens tijdens de optocht.” vertelt de bezorgde Prins Carnaval. “We hopen dat de gemeente ons kan helpen aan een grote loods waar we de wagens kunnen bouwen.” Maar het belangrijkste is dat Carnaval niet alleen leeft bij de carnavalvierders maar echt in de stad. Hij hoopt dat ondernemers van de binnenstad Carnaval weer laten zien in hun zaak.

Voor iedereen

Waar vroeger alleen maar echte Carnaval hits werden gedraaid merkt ook Prins Carnaval dat de Apre-ski weer terug komt. Carnaval krijgt steeds meer een mix van klassieke hits met wat meer top 40 hits zoals Snollebollekes. Dit trekt vooral de jeugd aan.  Ook vindt Prins Carnaval het belangrijk dat mensen met een beperking mee kunnen doen met Carnaval. “Daarom hebben we de Invalidebal. Juist op deze manier kunnen we mensen erbij betrekken die afstand hebben in de samenleving.” vertelt Ham-Jan Smit.

Meer nieuws?