Sufferdje ‘De Stad Gorinchem’ ernstig in financiële problemen

Sufferdje ‘De Stad Gorinchem’ ernstig in financiële problemen

Dit jaar trok de uitgever BDUmedia al aan de noodbel vanwege hun financiële positie. Dit weekend gaf weer de uitgeverij een noodkreet vanwege hun onzekere positie door de komst van het Coronavirus. Mogelijk komt de financiele hulp vanuit de overheid te laat voor de krant.

Het is erg ongebruikelijk dat een uitgeverij zijn zorgen publiekelijk bekend maakt. Maar de nood is erg hoog bij de uitgeverij van het lokale sufferdje ‘De Stad Gorinchem’. “Na een aantal zware jaren hadden we in 2020 de stijgende lijn weer te pakken, maar er zit nog te weinig vlees op de botten om de klappen van deze crisis te kunnen opvangen.” laat algemeen directeur Heiko Imelman weten in hun eigen krant. Door het verlies van adverteerders en gebrek aan creativiteit van de organisatie gaat het slechter met de uitgever. Bij de uitgeverij werken zo’n 215 medewerker, 200 freelancers en 4500 bezorgers. Deze personele kosten drukken naast samen met de luxe kantoren op de al hogere kosten van het drukken van een krant.

Zorgen bij de gemeente

De opbrengsten zijn gehalveerd bij ‘De Stad Gorinchem’ en andere merken die de BDUmedia had. Ook de advertentie inkomsten die de krant krijgt vanuit de gemeente zijn niet meer kostendekkend. Ook de coalitiepartij CDA Gorinchem ziet dit. Zij maken zich zorgen over de bezorging die de krant doet en het onlangs opgerichten Premium artikel systeem. “Sinds 1 januari 2020 de Gorcumse Courant samen is gegaan met de Stad Gorinchem. Daarbij is er 1 sterke lokale krant ontstaan. Echter is dit niet meer de volledige gratis huis-aan-huis krant omdat gewerkt wordt met betalende premium artikelen.” laat Lennart Onvlee, fractievoorzitter CDA in schriftelijke vragen weten. In dezelfde brief laat fractievoorzitter Onvlee weten. “Inwoners “klagen” nog steeds dat ze niet elke week de krant ontvangen.”. Hij vraagt aan het College van burgemeester en Wethouders hoe dit te kunnen oplossen. Ook Hans van Mourik, fractievoorzitter Stadsbelang heeft zijn vraagtekens bij het vernieuwde premium systeem. Bij een premium artikel waarin de burgemeester reageert op het Coronavirus laat hij weten in een reactie “Bij twijfel laat de waarheid zien. niet achter een betaalde optie.” hij bevestigd richting een lezer dat meerdere raadsleden vanuit de raad twijfelen over de laatste keuze van de uitgever. De lezer opperde om de gemeentepagina’s uit de krant te halen. “Je kunt er van op aan dat dit vanavond veelvuldig door collega raadsleden is geopperd.”

Te laat?

De crisis kan zomaar het einde betekenen van het lokale sufferdje. “Het is wrang dat we nu zelf een noodkreet moeten slaken. De nood is hoog. Het is de vraag of het aangekondigde steunpakket van de overheid op tijd komt.” aldus algemeen directeur Heiko Imelman. Of dit een verstandige keuze is van de krant is twijfelachtig. De krant zal met deze stap ook het vertrouwen van adverteerders in twijfel brengen. Hierdoor kunnen adverteerders mogelijk kiezen om hun advertenties even uit te stellen.

Meer Gorinchem nieuws?