‘Nieuw Waterliniepad’ geen wandelroute van het jaar, wel in top 3

‘Nieuw Waterliniepad’ geen wandelroute van het jaar, wel in top 3

Helaas is de Nieuwe Waterliniepad niet wandelroute van 2020 geworden. Echter behaalde de route wel de top 3 samen met de Gilbert van Schoonbekepad (Antwerpen – Veenendaal) en Het Streek-GR Waas- en Reynaertland

Het Streek-GR Waas- en Reynaertland is op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2020, de uitverkiezing van de ‘beste wandelroute’ in de Benelux. De grensoverschrijdende route kwam als winnaar naar voren uit een shortlist van drie.

Streek GR Waas- en Reynaertland

Het Streek-GR loopt van Lokeren in de provincie Oost-Vlaanderen via Beveren en Sint-Niklaas naar Hulst in de provincie Zeeland. Na 20 jaar werd de route volledig vernieuwd en uitgebreid, met speciale aandacht voor de doortocht van heel wat nieuwe natuurgebieden. De route is niet alleen 73 km langer geworden, het traject tussen Lokeren en Temse is helemaal nieuw. Dit sprak de De Belgisch-Nederlandse jury aan en kwam tot haar oordeel nadat ze alle routes van de shortlist had nagelopen. Volgens het juryrapport zijn het de extra troeven die het pad tot winnaar maakten, zoals de goed gedocumenteerde en mooie topo-gids, die het pad in beide richtingen beschrijft, en de duidelijke geelrode bewegwijzering. Ook het geheel nieuwe gedeelte tussen Lokeren en Temse en de verwijzingen naar het dierenepos Reynaert de Vos uit de 13e eeuw, zijn volgens de jury een plus.

Beoordeling

Alle wandeltochten die zijn aangemeld werden door de jury op de volgende punten beoordeeld: afwisseling in landschapsvormen en bezienswaardigheden, zijn de paden veilig, rechtszeker en toegankelijk, aandeel onverharde / licht verharde single en double tracks, goede bewegwijzering, aanvullende papieren gids, website, app, gps-tracks, accurate, bondige en duidelijke routebeschrijving, met moeilijkheidsgraad per etappe, beschikbaarheid in verschillende talen, correcte, aanvullende streekinformatie, overzichtelijke, voldoende gedetailleerde topografische kaarten, praktische informatie is up-to-date, duidelijke etappe-indeling, informatie over bereikbaarheid openbaar vervoer, horeca, logies, arrangementen en de toegankelijkheid van informatie over trajectwijzigingen.

Nieuwe Waterliniepad

De Nieuwe Waterliniepad is een Lange Afstand Wandelpad (LAW) langs de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandeling zorgt voor 350 km wandelplezier langs talloze forten, nieuwe natuurgebieden en fraaie vestingstadjes zoals Gorinchem.

Meer Gorinchem nieuws?