Nieuws Uit

11 ongeschreven regels van Carnaval

Vrijdag 22 februari begint Carnaval in Gorinchem. Dan zal de burgemeester de sleutel overdragen en is Gorinchem tot dinsdag de 25ste februari Bliekenstad. Vele mensen zien Carnaval als zuipen, feesten en stiekem met de buurman/vrouw ‘plezier’ maken, maar dat is niet waar...

Foto: annca via Pixabay 

Of je nu over de rivier gaat om daar Carnaval te vieren of gewoon in de Bliekenstad blijft hangen…. Weet waar je aan begint! Daarom de ‘do en don’t’ van Carnaval vieren. Maar begin, bij het begin. Waar komt Carnaval vandaan? Om heel eerlijk te zijn: de oorsprong van carnaval een groot geheim. Vele wetenschappers buigen zich er al eeuwen over en ze komen er maar niet uit. Sterker nog, andere belangrijke geheimen zoals de oorsprong van het heelal en het mobiliteitsbeleid van de Gemeente zullen sneller ontdekt worden. Maar goed, wat weten we wél?

Grieken

Carnaval stamt waarschijnlijk uit de tijd van ouwe Grieken. Die waren het hele jaar zo druk met nadenken, bouwen en groter worden dat ze ook wel eens af en toe los moesten gaan. En wat is dan leuker dan seks, veel drinken en elkaar eens flink de waarheid zeggen? Tijdens dit driedaagse festival werden beelden van de wijngod Dionysos op een scheepskar door de stad gereden. Die kar heeft in de loop der tijden de naam “carrus navalis” gekregen. Door de jaren heen heeft het de verbastering Carnaval gekregen.

Dat is ook de reden dat naast het feest vol drank en muziek ook een carnavalsoptocht bestaat. Helaas voor de carnavalfans werd dit feest in februari gevierd. Eeuwenlang werd het feest der zotten gevierd, tot de christelijke kerk zich ermee ging bemoeien. De kerkelijk leiders vonden carnaval niet goed voor de zieltjes van de gelovigen. Daarom ondernam Caesarius van Arles (470-542) een poging om nu eindelijk eens een eind te maken aan dit feest. Hij zei streng: “Diegene die in februari door allerlei minder oirbare handelingen de winter probeert uit te drijven is geen Christen maar een heiden!” Dan maar heiden, dacht het volk en feestte vrolijk verder. Een goed feest valt niet uit te bannen.

In 1445 kwam er evenwel vanuit de katholieke kerk een forse aanval tegen dit feest. De theologen van Parijs vonden dat het stilaan welletjes was
geworden en vaardigden een aantal verbodsbepalingen uit en stelden een
brief op, waarin o.a. het volgende staat . “De priesters dragen maskers tijdens de mis, ze dansen in het koor verkleed als vrouwen, koppelaars of speellieden, en zingen schandelijke liederen. Op het altaar eten ze zwarte pudding en vette worsten, terwijl de celebrant, waarschijnlijk op zijn manier, bezig is. De dobbelstenen rollen en de wierook wordt gestookt van oude schoenzolen. Ook rennen en springen ze door de kerk. En dan gaan ze naar buiten in hun vermommingen. Met karren en met wagens trekken ze door de stad en geven schaamteloze voorstellingen, waarmee ze de lachlust van het publiek opwekken, dat ook verder uitgedaagd wordt met smerige liedjes en obscene gebaren.” En dit was volgens de theologen nog niet het ergste! Ze hadden niet betere reclame kunnen maken, want uiteindelijk trok het volk niets aan van de zedenpreken van de bisschoppen en kardinalen.

Omdat het de katholieken niet lukte gingen ze het over een andere boeg gooien. Carnaval werd verbonden aan Vastenavond. Vastenavond luidt voor katholieken de vastenperiode in. Veertig dagen lang, tot Pasen, mogen ze geen vlees eten en moeten ze sober leven. Met carnaval konden ze zich nog een laatste uitspatting veroorloven voor deze periode van bezinning en boetedoening. Sommige mensen vinden dat de naam carnaval een verbastering is van ‘carne vale’: vaarwel vlees. Daarom worden in sommige Brabantse en Limburgse gemeente ook geen Carnaval gevierd maar Vasteavond.

11 ongeschreven regels

Maar genoeg, welke 11 ongeschreven regels gelden er voor Carnaval?

 1. Bier haal je nooit alleen!
  Ga je alleen Carnaval vieren? Vraag dan rondom de bar of hun misschien ook bier willen. Immers Carnaval vier je niet alleen, maar altijd met de gemeenschap!
 2. Kotsen in de kroeg
  Het is al not-done om te kotsen in de kroeg, maar al helemaal niet tijdens Carnaval! Als je daarom genoeg hebt gedronken, ga lekker op tijd naar huis! Morgen kun je weer Carnaval vieren!
 3. Niet met blikken bier in of naar de kroeg
  Het is echt not-done om met blikken bier Carnaval te vieren! Zelfs als je naar de optocht ga kijken, koop je bier in het cafe. Immers investeren sommige ondernemers in het feest!
 4. Heb je het koud? Neem een kruidenbitter!
  Kom je vanuit de kou naar Carnaval? Neem gewoon een kruidenbittertje! Geen koffie of andere warme alcoholloze drank is gepast!
 5. Niet aan de steek van de prinses komen!
  Het is echt niet grappig om aan de steek (hoed) van de prins of prinses te komen. Eventjes voor de grap op je eigen hoofd zetten is ter strengste verboden!
 6. Niet verkleed gaan!
  Carnaval vier je verkleed! Als je in je gewone kloffie op stap wilt gaan kun je dat in de andere 51 weken. Doe dus gewoon leuk mee en trek je gekste pak aan! Je kan ook bij de Kringloop of Carnavalswinkel gekke kleding halen!
 7. Polonaises negeren
  Komt de polonaise er aan? Sluit gewoon vooraan of achteraan in de rij en doe mee!
 8. Optocht vertragen
  Op zaterdag middag is de optocht door de stad! Vele vrijwilligers en verenigingen zijn een lange tijd bezig om dit te regelen. Verpest het nu niet! Kijk gezellig langs de kant en doe mee! Maar vestoor de optocht niet!
 9. Niet agressief worden!
  Spreekt voor zich toch? Carnaval is een feest der verbroedering en daar past agressie tegen wie dan ook niet bij.
 10. Zorg voor je vrienden
  Zie je dat je vrienden teveel hebben gezopen? Breng ze naar huis en bak een paar eieren voor ze! Laat ze daarna lekker slapen. Daarna kun je weer terug om verder te vieren!
 11. Maak duidelijke afspraken met je geliefde!
  Met Carnaval wil het soms wel eens fout gaan…. Maak duidelijke afspraken met je geliefde over wat wel en wat niet is toegestaan. Dan maakt dat je na Carnaval ook nog een leuke periode hebt.

En waarom maar 11 regels? Heel simpel! 11 is een dwazengetal en 1 minder dan 12 wat als perfect getal wordt gezien! Meer weten over Carnaval in Gorinchem? Kijk dan op hun site!

Meer Gorinchem nieuws?